5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Odbijena apelacija Nihada Bojadžića na presudu za zločine u Trusini i Jablanici

 

– Odbija se kao neosnovana apelacija Nihada Bojadžića podnesena protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2016. i 31. decembra 2015. godine – stoji u odluci Ustavnog suda.

U odluci se navodi da je Bojadžić apelaciju Ustavnom sudu podnio jer smatra da su prvostepeni i drugostepeni sud pogrešno i nepotpuno utvrdili činjenično stanje, čime mu je onemogućeno pravo na “pravično suđenje”, prenosi BIRN BiH.

– Sud BiH je u odgovoru, u vezi s apelantovim navodima o povredi prava na suđenje pred nepristranim sudom, naveo da su navodi o tome da su oba vijeća bila ‘personalno sastavljena od sudaca koji su se morali izuzeti’, istakao da se radi o gotovo identičnim navodima koje je apelant iznio tijekom prvostepenog i drugostepenog postupka i u odnosu na koje je Sud BiH u više navrata davao konkretne odgovore, kroz odgovarajuće odluke i to kako pretresno, odnosno Apelacijsko vijeće, tako i Opća sjednica Suda – navedeno je u odgovoru na apelaciju.

- OGLAS -

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH, za zločin u Trusini osuđen je na 15 godina zatvora, a za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici na deset, te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA