16 C
Sarajevo
16.04.2024

Assangeov boravak u ambasadi koštao 800.000 dolara

Komisija u izvještaju navodi da je novac najviše potrošen na ljekarske usluge, hranu, bezbjednost i obezbjeđivanje komunikacija osnivača WikiLeaks, prenosi Tass.

U sedam godina koliko je Assange proveo u ambasadi Ekvadora, potrošeno je 795.372 dolara i 71 cent, navodi Komisija. Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija je 11. aprila izjavio da je Assangeov boravak u ambasadi Ekvador koštao šest miliona dolara.

Kako je tada izjavio, 5,817 miliona dolara potrošeno je na Assangeovo obezbjeđenje, dok je 400.000 dolara otišlo na ljekarske usluge i 300.000 za pravne savjetnike.

- OGLAS -

Agencija navodi da ekvadorski zvaničnici još nisu pojasnili veliku razliku u brojkama koje su iznijeli ministar Valensija i Državna komisija.

Assange je nakon sedam godina u ambasadi u kojoj je našao utočište, nedavno uhapšen i 1. maja je osuđen na 50 nedjelja u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije.

Protiv osnivača WikiLeaksa ponovo je pokrenuta istraga o navodnom silovanju u Švedskoj, dok njegovo izručenje traže SAD zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA