5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Dodik: Hrvati se spremaju da bojkotuju opšte izbore u BiH

Dodik je naveo da ih u tome razmije, jer je to za njih odsudno. On je napomenuo i da su mu prilikom posjete Zagrebu hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prenijeli zabrinutost za položaj Hrvata u BiH i da traže rješenja o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje da li je moguć treći entitet u BiH, Dodik je za TV Kurir rekao da jeste kad bi ga Hrvati tražili.

Govoreći o tome kako se desilo da je on pozvan u posjetu Zagrebu i na susret sa Milanovićem i Plenkovićem, Dodik je rekao je on “srpski član Predsjedništva i da nosi u sebi legitimitet izbora”.

On je napomenuo da se razgovor vodio isključivo o položaju Hrvata u BiH, da je hrvatska država zapostavila Hrvate u BiH, za šta su sami krivi, jer su “izašli na referendum 1. marta i glasali za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu koja im se sada lupa o glavu”.

- OGLAS -

Dodik je naveo da su u Zagrebu odbili bilo kakvu mogućnost da pričaju sa Željkom Komšićem.

Govoreći o tome da je poslije posjete Zagrebu bio sa Draganom Čovićem u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je tema u Beogradu bila situacija u BiH i kako se može pomoći, te da Vučić sve vrijeme pokušava da pomogne Federaciji BiH, ali da u FBiH od svega prave problem.

“Kad je dao dva respiratora Goraždu, gorila je FBiH, umjesto da kažu – skidamo kapu… Usput su pokušali da ga ubiju u Srebrenici i nikada nisu htjeli da odgovore, jer tu postoji blokada i sprega muslimanskih i američko-britanskih službi koje kontrolišu šta ko treba da uradi”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o negativnim komentarima u Sarajevu zbog njegove posjete Zagrebu, Dodik je naveo da on nije komentarisao posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu, te je dodao kako se osjeća superiorno zbog onoga što radi i misli da radi pravi posao.

“Za mene ne postoji neki poseban autoritet u svijetu koji bi mogao da pomjeri moje bazične političke stavove”, istakao je Dodik.

On je ponovio da će se “BiH raspasti bez rata”, a jedino što može da funkcioniše je Republika Srpska.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA