Magazin
Banksyjevo djelo posvećeno migrantskoj krizi prodano za 2,2 miliona funti Triptih najpoznatijeg anonimnog umjetnika Banksyja 'Pogled na Mediteran' prodao se na aukciji u kući Sotheby's u Londonu za 2,2 miliona funti
#

Pogled na Mediteran' Banksyjev je odgovor na globalnu migrantsku krizu, a prikazuje idilične prizore mora na čijoj su obali nasukani prsluci za spašavanje preminulih migranata. Sav prihod od prodaje slika bit će doniran bolnici Basr u Betlehemu.

Prve procjene bile su da će se prodati za 1,2 miliona funti, ali nakon nadmetanja između dvojice anonimnih kupaca otišle su za 2,2 miliona funti, što je druga najviša cifra za neko Banksyjevo djelo, saopćio je Sotheby's.

Djelo je donedavno bilo izloženo u Banksyjevu hotelu Walled Off u gradu Betlehemu u Palestini, koji je umjetnik 2017. otvorio kao privremeni izložbeni prostor, no zbog velikog interesa nastavio je funkcionirati kao hotel. Sama zgrada gleda na golemi zid, barijeru između teritorija Izraela i Palestine, čime je Banksy htio poslati jaku političku poruku. 

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.