Magazin
Čestitka potpredsjednice Federacije BiH akademiku Dževadu Karahasanu "Profesor Karahasan je, kako je kazano i na svečanosti u Frankfurtu, oduvijek želio da bude posrednik između Istoka i Zapada. Kultura je bila i ostala njegova misija.", rekla je Mahmutbegović
# Fena

Povodom dodjele "Geteove nagrade" (Goethe preises) za 2020. godinu u Frankfurtu, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je iskrene čestitke akademiku Dževadu Karahasanu, našem uvaženom književniku, dramskom piscu, esejisti, jednom od najsnažnijih i najdojmljivijih bosanskih prozaika.

- Profesor Karahasan je, kako je kazano i na svečanosti u Frankfurtu, oduvijek želio da bude posrednik između Istoka i Zapada. Kultura je bila i ostala njegova misija. Naglašavajući mnogo puta da je Bosna i Hercegovina, prije svega, kultura, te da je kao takva neuništiva, jedan od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice, nastojao je pomaknuti kulturne granice naše domovine, gradeći mostove među kulturama i nacijama - navodi Mahmutbegović.

Svojim djelima, kako je dodala, afirmirao je istinske bosanske, a samim tim i civilizacijske vrijednosti. Zato je svijet sa djelima akademika Karahasana mnogo ljepši, a što prepoznaju od Frankfurta do dalekog Šangaja.

- Želim akademiku Karahasanu uspješan nastavak književnog rada kojim čini ponosnim sve građane Bosne i Hercegovine, te još mnogo vrijednih nagrada – navedeno je u čestitki potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.