2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Počela posebna sjednica NSRS o Dodikovoj izjavi o Pelješkom mostu

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese RS štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

U sali NSRS je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik, na čiji zahtjev je sazvana posebna sjednica, kao i predsjednica RS Željka Cvijanović.

Na počekut sjednice, poslanici su podržali dnevni red sa predloženom jednom tačkom.

- OGLAS -

Podsjećamo, nakon što je preglasan na sjednici Predsjedništva BiH prilikom usvajanja zaključka o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, predsjedavajući Dodik pokrenuo je pitanje vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Da bi zaključci Predsjedništva BiH, koje su izglasali članovi Šefik Džaferović i Željko Komšić, postali nevažeći, potrebno je da dvotrećinska većina u NSRS potvrdi pomenutu izjavu predsjedavajućeg Dodika. Aktuelni saziv entitetskog parlamenta broji 83 poslanika, što znači da je Dodiku potrebna podrška njih 56.

U materijalima za današnju sjednicu obrazložen je Dodikov stav da bi Džaferovićevim i Komšićevim osporavanjem izgradnje Pelješkog mosta, Hrvatska povukla svoj potpis iz Sporazuma o izgradnji mosta na Savi, koji je potpisan dva sata prije preglasavanja u Predsjedništvu.

Dodik ističe da se tako indirektno želi ugroziti taj projekat, i u tome vidi povredu vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Očekuje da narodni poslanici podrže njegov stav, prema kojem Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja otvorenih pitanja sa susjedima. Smatra da su odlukom, u kojoj je preglasan, zanemarena druga pitanja poput granice kod Kostajnice, granice sa Srbijom.

Smatra da je ugrožen i interes BiH, jer je Pelješki most projekat iza kojeg je stala Evropska unija koja ga u velikoj mjeri sufinansira.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA