Magazin
Devedeset ostvarenja na ovogodišnjem Tuzla film festivalu Kako je saopćeno iz TFF-a, filmovi će biti prikazani u kategorijama - dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.
#

Osmi Tuzla film festival (TFF) počet će u subotu, 12. oktobra u Bosanskom kulturnom centru, a do 19. oktobra publika će imati priliku da pogleda više od 90 filmova u pet kategorija.

Kako je saopćeno iz TFF-a, filmovi će biti prikazani u kategorijama - dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Festival će ove godine otvoriti filmski hit "Taxi Blues", urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova.

- Stiglo je oko 1.000 filmova ove godine na adresu Tuzla film festivala, a više od 90 ih je odabrano za gledanje. Veliki broj gostiju dolazi na otvaranje festivala, pored ekipe iz fima "Taxi blues" dolaze i poznati glumci, reditelji i producenti iz Hrvatske i Srbije - kazao je direktor TFF-a Boris Balta.

Srđan Vukadinović i ove godine je dio Tuzla film festivala, a ovaj put je član žirija za dugometražni film.

- Nijedan festival nema četiri kategorije u ovom trajanju kao što ima TFF koji od početka nije mnogo mijenjao koncepciju, samo se usavršavao i stvarao finese. Ove godine imamo odlične, nagrađivane filmove koji govore o humanoj verziji čovjeka i kako se nositi s određenim problemima. Publika će imati priliku pogledati 15 dokumentarnih, 19 kratkih filmova, 11 animiranih, 7 dugih, 47 future generation short films. Ove godine nagradu za životno djelo dobija Zijah Sokolović, što je potpuno opravdano. Također, on će održati i radionicu u okviru TFF-a - istaknuo je Vukadinović.

Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale - Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu i kinu Kaleidoskop.

Kao i svake godine, pored sjajnih filmova, u okviru TFF-a bit će realizirane i radionice različitih tematika koje će voditi stručnjaci iz filmske industrije, kafe sa poznatima, te Međunarodna naučna konferencija "Film, pozorište i izdavaštvo".

Organizacioni odbor Festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti Gradu Tuzla, kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije.

Ove godine organizira se i Kids Tuzla film festival koji je revijalnog karaktera i trajat će dva dana.

Festival će zatvoriti dokumentarni film "Honeyland" u režiji Tamare Kotevske i Ljube Stefanova.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.