Magazin
Dokumentarni film „Sklonište” emitovat će se sutra preko YouTube kanala SARTR-a U utorak 7. aprila u 18 sati preko YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, emitovat će se dokumentarni film „Sklonište”, saopćili su iz SARTR-a.
#

 

Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i svoju je premijeru imao u SARTR-u 17. maja 2017. godine.

Dokumentarni film „Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave „Sklonište” 6. 9. 1992. godine.

Predstava „Sklonište”, u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

"Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobeđuje", kazao je penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

"Nije bilo bolje ideje u haosu rata, nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći sa prvom predstavom. I to sa predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom", rekao je Aleš Kurt, bh. filmski i kazališni redatelj i scenarist.

Režiju i montažu filma potpisuje Emir Zumbul Kapetanović.

Kamerman je Almir Đikoli, a tonac Samir Hrković.

U filmu učestvuju Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić i Jusuf Pušina.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.