15 C
Sarajevo
25.04.2024

Presudio sud u Beču: “Strabag” dužan Elektroprivredi BiH isplatiti 5,7 miliona eura

Po presudi suda u Beču, Konzorcij “Strabag AG/Končar” s kojim je Elektroprivreda BiH (EPBiH) zaključila Ugovor o izgradnji HE “Vranduk”, dužan je po osnovu bankarske garancije za dobro izvršenje posla Elektroprivredi BiH isplatiti 5,74 miliona eura sa pripadajućim naknadama.

Eventualna žalba ne odlaže izvršenje presude i njena realizacija se može očekivati u narednom periodu.

“Presuda suda u Beču pred kojim vodimo spor sa Konzorcijem ‘Strabag AG/Končar’, nikako ne znači odustajenje od arbitražnog postupka pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, prenosi Slobodna Bosna. 

- OGLAS -

Elektroprivreda BiH nastavlja ovaj proces”, navodi izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Podsjećamo, Strabag je pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnim sudom za arbitražu (ICC) zbog neispunjavanja ugovora u vezi sa izgradnjom hidroelektrane “Vranduk” na rijeci Bosni.

Ugovor o izgradnji Hidroelektrane Vranduk, vrijedan 112,3 miliona KM, Elektroprivreda BiH potpisala je sa konzorcijem koji predvode kompanije STRABAG iz Austrije i Končar iz Hrvatske, i to u januaru 2016. godine. Početak radova na izgradnji prilikom potpisivanja ugovora najavljen je za proljeće 2016. godine, ali su radovi započeli tek u septembru iste godine.

Međutim, gradnja prvog poslijeratnog objekta ove vrste u sistemu Elektroprivrede BiH obustavljena je manje od godinu dana nakon što je započela. Kompanija Strabag AG Austrija prekinula je ugovor s Elektroprivredom BiH zbog obustave isplata po ugovoru o gradnji ovog objekta.

U dosadašnjem toku spora Strabag je podnio tužbu pred ICC-om tražeći povrat u visini 5,7 mil eura uz zadržano pravo budućih potraživanja, a nakon što mirno rješavanje spora nije dalo rezultat, EP BiH je podnijela protivtužbu u visini od 9,7 mil eura, uz prava na potraživanja koja proizilaze iz pretrpljenih šteta i izgubljenog profita.

Arbitražni postupak je u fazi izbora trećeg arbitra, a kao mjesto arbitraže određen je Brisel, te bi uskoro trebali biti poznati dalji rokovi za provođenje radnji u arbitražnom postupku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA