1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

McAlister: BiH zaostaje među zemljama s najmanjim BDP-om

– Više nema vremena za gubljenje dok BiH nastavlja da zaostaje među zemljama s najmanjim BDP-om po glavni stanovnika u Evropi – kazao je on u intervju za današnji Dnevni avaz.

Nakon 14 mjeseci od izbora BiH će dobiti izvršnu vlast, a McAllister je pozdravio sve konstruktivne korake koji vode do deblokade institucija BiH i olakšavaju donošenje odluka na svim nivoima.

– Potvrda Zorana Tegeltije kao šefa Vijeća ministara i formiranje vlasti na nivou BiH su dobrodošli koraci. Usvajanje budžeta, provođenje programa socijalno-eko-nomske reforme i rješavanje problema migracijske krize, samo su neki od hitnih zadataka kojima se mora pozabaviti nova vlast. Evropska budućnost BiH je na plećima građana i njenoj mladosti – rekao je.

- OGLAS -

Izrazio je duboko razočaranje odlukom Vijeća EU da prolongira početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

– Odgovor “ne” je strateška greška koja, na kraju krajeva, utječe i na kredibilitet EU i šalje negativnu poruku drugim zemljama kandidatima. Također bi mogla omogućiti ostalim stranim akterima, čija aktivnost možda nije u skladu s vrijednostima i interesima EU, da se intenzivnije uključe u regiju. Za novi Evropski parlament i Komisiju u toku narednih pet godina proširenje ostaje ključni prioritet. Evropski parlament slaže se s potrebom poboljšanja procesa, ali nikako ne zamjenjuje konačni cilj punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU kada one ispunjavaju kriterije za članstvo – kazao je McAllister za “Avaz”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA