Magazin
Promocija knjige "Historija odbačenih" Jasmina Agića Promocija novoobjavljene knjige Historija odbačenih Jasmina Agića, održat će se u četvrtak, 24. oktobra 2019. godine u prostorijama Multimedijalnog centra „MAK“ (JU Biblioteke grada Sarajeva), na adresi Alipašina 6a, sa početkom u 19.00.
#

Tom prigodom, prisutna publika će imati priliku slušati razgovor autora Jasmina Agića i urednika Matije Bošnjaka, kao i sudjelovati u njemu ulogom vlastitih pitanja.

Kao dodatnu informaciju o ovom izdanju izdavačke kuće „Connectum“, prenosimo urednikovu billješku:

Odbačeni kanon bosanskohercegovačke Moderne u literaturi, kinematografiji i likovnim umjetnostima postao je, unatrag dvije decenije, poprištem ideološkog razračunavanja u savezu sa “zluradim licem primitivizma”, kako ga je definirao autor ove knjige, jedan od najznačajnijih pisaca četvrte generacije i svakako najrelevantnijih novinara u oblasti kulture.

U rijetkoj sintezi književno-komparativne esejistike i publicističkog žanra visoke klase, ova knjiga Jasmina Agića baca svjetlo na problem gubitka svih vrijednosnih horizonata i kriterija u našem društvu, koji jesu presudno važni za postavljanje jedne kulture na solidne temelje. A dok se ne dogodi upravo to, naime, da ovo društvo osvijesti značaj svojih pisaca, svojih intelektualaca i svojih umjetnika, balkanski će narodi, po svemu sudeći, nastaviti proizvoditi sebi svojstven “višak” historije odbačenih.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.