1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Tužilaštvo objavilo novo saopćenje o monstrumu s Paga: Htio je ubiti svoju djecu

Portparol zadarskog suda saopćio je za tamošnje novinare da je Josipu Rođaku određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Otkrio je da se branio šutnjom te da mu prijeti zatvorska kazna u trajanju od 50 godina, prenosi Dnevni Avaz. 

Sudac istrage Hrvoje Visković potvrdio je da je Rođaku pritvor određen zbog opasnosti da bi na slobodi utjecao na svjedoke, ali i zbog opasnosti da bi ponovio nedjelo.

– U svim fazama postupka osumnjičenik se branio šutnjom. Ne znamo kakvi su motivi. Ne znamo zapravo ništa. Propisana kazna zatvora je 40 godina, ali kada su takva djela počinjena u stjecaju, moguća je i 50 godina zatvora. O visini kazne ne mogu špekulirati, mogu pretpostaviti tokom istrage. Prvo ide psihijatrijsko vještačenje, o kojemu sve ovisi. Ako se proglasi neubrojivim, postoji nekoliko opcija. U pravilu, ide suđenje te se određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi – rekao je novinarima Visković. Objasnio je i kako se 50 godina zatvora određuje u situacijama kada se objedini više kazni dugotrajnih zatvora.

- OGLAS -

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru objavilo je novo saopćenje o stravičnom slučaju.

– Županijsko državno tužilaštvo u Zadru donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (54) zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela teških ubistava u pokušaju iz čl. 111. tač. 1. i 2. u vezi čl. 34. Kaznenog zakona. HR (1. 3. 2019.). Osnovano se sumnja da je 54-godišnji okrivljenik 28. februara 2019. oko 6 sati u kući u kojoj živi kao podstanar zajedno sa svojom suprugom i djecom u Pagu, u nakani da usmrti svoje četvero djece za vrijeme dok su ona spavala, iz spavaće sobe uzeo u naručje jedno po jedno dijete te ih jedno po jedno bacao s terase ispred ulaznih vrata sa visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške tjelesne povrede, a jedna djevojčica laku tjelesnu povrede, dok je smrtna posljedica izbjegnuta hitnom medicinskom intervencijom – saopćili su iz DORH-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA