Magazin
Imenovani umjetnički direktori Drame i Opere Narodnog pozorišta Sarajevo U petak, 15. oktobra, donesena je Odluka o izboru i imenovanju umjetničkih direktora Drame i Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Za umjetničku direktoricu Drame imenovana je Vedrana Božinović, a za umjetničkog direktora Opere Leonardo Šarić
#

Vedrana Božinović je diplomirala 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. Pohađala workshopove u BiH i Hrvatskoj, a na Britanskoj akademiji za izučavanje scenskih borbi u Londonu završila osnovni kurs scenskih borbi i mačevanja. Stekla zvanje magistrice umjetnosti (2005.) na Essex University (East 15 Acting School) u Londonu, Odsjek gluma.

Ostvarila je uloge u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, Kamernog teatra ’55, Otvorene scene Obala, u Corbett Theatre u Londonu, u minhenskom Residens Teatheru ), u produkciji MESS-a i u nezavisnim produkcijama. Glumila je u filmovima "Savršeni krug", "Prvo smrtno iskustvo", "Zemlja Komančija", "Iza neprijateljskih linija", "Flickerbook", "Naša svakodnevna priča", "Djeca", "Smrt u Sarajevu" i televizijskim projektima "Kako sam poljubio svoj nos", "Viza za budućnost", "Žene s broja 13"...

Stalna je članica Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 2007. godine i prva je žena na poziciji umjetničkog direktora u historiji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Leonardo Šarić je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Odsjek solo pjevanje kod prof. Paše Gackić. Već tokom studija uspješno nastupa najprije u manjim, a potom i u većim ulogama opernog repertoara u kojima do izražaja dolazi njegov upečatljivi basovski glas: "Nabucco", "Tosca, Šišmiš", "Evgenij Onjegin" (Gremin), "Ero s onoga svijeta" (Gazda Marko), "Rigoletto" (Sparafucile), "Služavka gospodarica" (Umberto), "Nabucco" (Gran Sacerdote), "Gianni Scicchi" (Simone), "Carmen" (Zuniga), "La Traviata" (Dr. Grenvil), "La Boheme" (Alcindoro), "Don Pasquale" (Notar), "Hasanaginica" (Sazlija), "Nikola Šubić Zrinjski" (Alapić), "Ježeva kućica" (medo)… Uspješno je nastupao na mnogim koncertima u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom i drugim značajnim orkestrima. Solista je Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Za umjetničkog direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo konkurs će biti

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.