Magazin
Isaković: Da je Kulin ban živ bio bi planinar, ekolog i humanista (VIDEO) Novinar, planinar, autor knjige "Kulin ban - skice o dobrom vladaru Bosne" i dokumentarno-igranog filma "Povelja Kulina bana" Zehrudin Isaković uputio je danas poruku građanima BiH povodom 831. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana
# Fena

Novinar, planinar, autor knjige "Kulin ban - skice o dobrom vladaru Bosne" i dokumentarno-igranog filma "Povelja Kulina bana" Zehrudin Isaković uputio je danas poruku građanima Bosne i Hercegovine s najvišeg vrha Visočice povodom obilježavanja 29. augusta i 831. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Obilježavanje tog datuma organizirao je Međunarodni centar za mir, a poruka je upućena uime organizatora svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu s pozivom na povratak temeljnim vrijednostima bh. društva. 

- Taj drevni vladar Bosne, najomiljeniji u njenoj hiljadugodišnjoj historiji, da je živ vjerovatno bi bio planinar i poznavao bi, kao što i jeste poznavao, svaki kutak svoje zemlje - kazao je Isaković.

Da je živ, smatra Isaković, bio bi gorljiv ekolog, a bio bi kao što je i tada bio veliki humanista i sve nas pozvao da se vratimo izvornim vrijednostima - humanizmu i odgovornosti.

Bosanski vladar ban Kulin 29. augusta 1189. godine potpisao je Povelju upućenu dubrovačkom knezu Krvašu i građanima Republike Dubrovnik i to je jedan od najznačajnijih i prvih dokumenta među zemljama ovog dijela Evrope o trgovinskoj saradnji i slobodi kretanja ljudi i roba.

Povelja bosanskog bana Kulina je najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije koji svjedoči o bosanskoj državnosti. To je prvi diplomatski dokument izdan od vladara Bosne vladaru druge države.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.