12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Muriz Memić najavio dolazak na proteste i poslao poruku Dodiku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je nakon afere u pravosudnim institucijama BiH, koju je objavio Žurnal, pozvao građane da izađu na proteste jer, kako on kaže, “količina kriminala i korupcije u Visokom sudskom tužilačkom vijeću nas ubija”.

“Hvala ministru Mektiću koji je prepoznao problem u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Oni se boje nekog nasilja, a oni su ti koji rade nasilje nad građanima. VSTV i pravosuđe. U pravosuđu ima čestitih ljudi, ali ne mogu doći na funkcije zbog ovih koji su korumpirani. Evo dokazan je kriminal, snimljeno je, ali čovjek ne odustaje. Oni i dalje terorišu narod. Poručio bih i Dodiku koji se odmah ‘uhvati’ nacionalizma, da nije Milan ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak, on je samo kriminalac. Zbog toga protestuju svi građani, svih nacionalnosti, jer ovo je prevršilo svaku mjeru”, kaže Memić za Radiosarajevo.ba.

Nakon što je Dragan Mektić pozvao na proteste, Tegeltija je zatražio policijsku zaštitu, ali je direktor Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela u BiH – Mirsad Vilić istaknuo kako je zahtijev odbijen zbog toga što prema procijeni DKPT-a njegova sigurnost nije ugrožena.

- OGLAS -

“Ne znam što će mu zaštita? Niko njemu ne prijeti. Ja sam održao 15 protesta i nikada nije bilo niti jednog incidenta. Pozivam sutra ljude da opet sve bude mirno i dostojanstveno. Tako je i Davor radio godinu dana u Banjoj Luci, ali evo vidite šta su Davoru uradili. Neka Tegeltija časno i pošteno radi posao za koji je plaćen. Nemoj da vara i siluje narod. Oni sutra se osjećaju ugroženim, imaju sastanak, izlagat će svoj program korumpirani tužilac – Sead Kreštalica, kojem je dokazan kriminal, koji je bio suspendovan. On je kandidat za glavnog tužitelja. Sabina Sarajlija je kandidatkinja, a to je isto kao da izaberete ponovo Dalidu Burzić. Oni ne odustaju, samo šire krug i nikada neće odustati. Mislim da je ovo jedini način. Sve se nadam da će pocrveniti”, ističe Memić.

Odluka Vrhovnog suda po žalbi Tužilaštva Kantona Sarajevo još uvijek nije donesena.

“Čekamo odluku, ali svaka druga osim odbijanja žalbe bit će kriminalna. Zamolio bih Vrhovni sud da to časno i pošteno bude. Ne bi trebalo da se priključe ovim kriminalcima. Ja sam podnio prijavu protiv 45 ljudi. Dženan je ubijen i to svi znaju. Gordana Tadić je zakazala. Prijave sam predao petog oktobra. Sve sam im servirao. Ja zaista ne znam šta se dešava. Čekaju nekoga, ne znam koga”, kaže Memić.

Pozvao je građane da podrže proteste ispred VSTV-a i Tužilaštva BiH.

Ovo nema nikakve veze sa politikom. Ja nisam u politici, Davor nije u politici. Ja Bošnjak, Davor Srbin, Josip Hrvat. Svi ćemo sutra biti tu. Ovo nije politika. Ministar Mektić jeste u politici, ali je prepoznao problem. Kaže da je četiri godine na funkciji, ali da se ništa ne mijenja. Ovo je kraj pravosuđa. Ovdje nikome nije dobro, sa ovim i ovakvim pravosuđem. Najvažniji stub države je najgori. Sve nekako i funkcioniše, ali pravosuđe nikako“, ističe Memić.

Ministar Mektić proteste je najavio za 12 sati u srijedu ispred VSTV-a. 

Podsjećamo, Dženan Memić je teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije je Kantonalni Sud u Sarajevu presudio da Ljubo i Bekrija Seferović nisu krivci za smrt Dženana Memića. Taj predmet trenutno se nalazi u Vrhovnom sudu Federacije BiH. Čeka se odluka po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Seferovićima. 

Podsjetimo, otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića  još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao i pravdom u ovom slučaju. Građani Sarajeva su se već više od deset puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA