Magazin
Izložbom posvećenoj balerini Riki Levi sutra počinje 10. Balet Fest Sarajevo Deseti Balet Fest Sarajevo bit će svečano otvoren 19. septembra izložbom u Galeriji Novi hram velikog formata posvećenoj prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi.
#

Predsjednica udruženja "Balati“ Edina Papo, voditelj Galerije Novi hram Mihajlo Atijas, baletna umjetnica Jovana Milosavljević su na konferenciji za medije ukazali na važnost očuvanja umjetnosti pokreta tijela - baletne umjetnosti.

Stoga je važan aspekt tog očuvanja i bilježenja, odnosno, praćenja historije baleta, te će otvorenje Balet festa upravo početi izložbom posvećenoj balerine Riki Levi koja je rođena 1907. godine u Sarajevu, a umrla 1968. godine u New Yorku.

- Naša izložba je poduhvat i doprinos velikoj porodici umjetnosti u kojoj balet odavno zauzima značajno mjesto u Evropi i svijetu. Naš projekt je tek početak prezentiranja značaja i dometa umjetnosti baleta u BiH i poticaj za dublja istraživanja ove iznimno važne teme – istakla je Papo.

Kako bi Balet fest i izložbu približili posjetiteljima, građanima, turistima, na svečanosti otvorenja pripremljen je muzičko-scenski performans pod nazivom "Romantizam“ u kojem učestvuju muzičari, umjetnici baleta i glumci.

Performans je, kazala je Milosavljević, na avangardan način usmjeren na bliži kontakt s publikom, a istovremeno su izvođači upućeni na "govor“ među sobom.

Ljubitelji baletne umjetnosti će u petak u Narodnom pozorištu moći pogledati izvedbu "Flamenco: Andro“ koju izvodi pjevačica Pilar Andujar iz Kraljevine Španije, a istoga dana će biti postavljena izložba "Homo ludensa“ autorice Elme Alić Šobot.

- Svaka igra ima svoja vlastita pravila. Homo ludens – čovjek koji se igra, igru prihvata kao djelovanje. Ono što povezuje igru i umjetnost je to što je igra stvaralački impuls, sloboda, mnoštvo i disciplina u isto vrijeme. Skulpture izložene ne BFS-u tematski približavaju fantastični svijet balerina iznikao u radosnoj stvaralačkoj igri – kazala je Alić-Šobot.

Također, u Narodnom pozorištu će 23. septembra Bitef dance Company iz Srbije izvesti predstavu za djecu i mlade "Carevo novo odelo“. Već 24. septembra će u Bošnjačkom institutu biti održana konferencija BSF-a pod nazivom "Historija umjetnosti baleta – Giselle“.

Program 10. Balet Festa Sarajevo završava 25. septembra dramsko-baletnom predstavom "Doktor Živago“ koju izvodi SNG Opera in balet iz Ljubljane.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.