Magazin
Knjiga.ba predstavlja nove naslove za april Online knjižara Knjiga.ba na radost brojne čitalačke publike u aprilu je pripremila brojne nove naslove u svojoj ponudi
#

Jedan od njih je SF roman "Dvanaesta kuća" Bojana Zečevića, uzbudljiv roman koji će čitaoce odmah osvojiti i neće ga lako ispuštati iz ruku. Pisan je lakim i razumljivim stilom, s mnoštvom neočekivanih zapleta i preokreta. Njegovi junaci su obični ljudi koji ne sluteći dospijevaju u neobične životne okolnosti, prepune obrta i dramatičnih doživljaja.

Tu je i "KunBaja" Tanje Pavišić. Poslije čitanja ove knjige možemo da kažemo da Tanja Pavišić sasvim sigurno stoji "na ramenima" književnih velikana, navodi se u saopćenju Knjiga.ba.

- Vratimo se njenim originalnostima. Šta sve ne stigne malog, androginog Teteša, koji likom možda podsjeća na Tađa iz "Smrti u Veneciji" Tomasa Mana?! Najprije mu marcijalni vlastodršci ubiju zaštitnika Đakona (opet podsjećanje: tako počinje najstarija knjiga svijeta – "Ep o Gilgamešu"), pa se javljaju drugi zaštitnici, životinje – saborci, pa žene bezmjerne dobrote i još ga stalno prate pas Puli, pa Strahovi, Senke, Tajne i Zablude… - ističe se u saopćenju.

Za razliku od modernih sumrak-saga, pretrpanih dinosaurusima, vampirima zombijima, vješticama i raznim vatrobacajućim karakondžulama, roman Tanje Pavišić se bavi nešto blagorodnijim spodobama, ali mnogo dubljim i slikovitijim, misaono i umjetnički vrijednijim poniranjem u današnji svijet. (Mirko Miloradović)

U ponudi je i II izdanje knjige Dubravka Lovrenovića "Stećci - bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka". Pisan čitko i popularno, ali uz sav neophodan naučni aparat i sa izuzetno korisnim indeksima ličnih imena i geografskih pojmova, ovaj tekst prodiraće neposredno do publike različitog stepena obavještenosti o temi, pamtiće se po zanimljivim i korisnim podacima i njihovom povezivanju u značenjske cjeline koje otvaraju nove vizure. 

Opisi su precizni, podaci kritički odabrani. Inovativan u pristupu, bezprijekoran i cjelovit po sadržaju, profesionalno sveden na neophodno i neopterećujeće, ali sa elementima koji potiču na dalja traganja, tekst profesora Dubravka Lovrenovića u svemu ispunjava zahtjeve modernog naučnog štiva. (prof. dr. Ljiljana Ševo)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.