1 C
Sarajevo
19.04.2024

Merkel: EU će povećati finansijsku podršku kako bi spriječili ilegalne migracije

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su na samitu u Briselu odlučili da Turskoj pošalju drugi paket od 3 milijarde eura koji su ranije obećali u okviru sporazuma o migrantima. U obraćanju na konferenciji za medije nakon samita Europskog vijeća, Merkel je istakla da EU želi nastaviti s provedbom sporazuma koji su postigli s Turskom, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Šaljemo još 3 milijarde eura za izbjeglice, a Turska u tom smislu radi izvanredan posao -, rekla je Merkel.

- OGLAS -

Dodala je i kako su zemlje EU-a na samitu u Briselu postigle kompromis u vezi s migrantskim pitanjem, napominjući kako je to važan korak ako se imaju u vidu razilaženja nekih zemalja članica po tom pitanju.

– Pitanje migracija nije važan test samo za neke zemlje, nego za cijelu Europu -, kazala je Merkel.

Istakla je da će EU povećati finansijsku podršku kako bi spriječili ilegalne migracije, naglasivši da ima još mnogo posla kako bi uspostavili zajednički migrantski system. Podsjetimo, lideri Europske unije (EU) usvojili su zajedničku deklaraciju nakon Samita lidera održanog u Briselu, a kojom su obuhvaćene odluke vezano za migracije, Rusiju, sigurnosti i trgovinu. Nakon što sinoć, zbog blokade Italije, nije postignut dogovor u određenim temama, lideri EU-a su nakon napornih pregovora i rasprava uspjeli usvojiti zajedničku deklaraciju. Izbjeglička kriza bila je jedna od glavnih tema ovog samita, a u zajedničkoj deklaraciji se ističe kako je dolazak ilegalnih migranata u EU smanjen za 95 posto. Naglašeno je kako se primjećuje povećan broj migranata na ruti istočnog i zapadnog dijela Sredozemnog mora.

Istaknuto je također kako će biti nastavljeno pružanje podrške zemljama poput Italije, koje su prve zemlje na koje migranti zakorače pri ulasku u EU. Dogovoreno je da se, u saradnji s trećim zemljama, detaljno razgovara o ideji formiranja “regionalnih evakuacionih centara” za migrante koji su spašeni na moru. U deklaraciji je, osto tako, naglašeno kako sve zemlje trebaju preuzeti odgovornost za migrante koji su spašeni na teritoriji Unije.

Dogovoreno je i da se Turskoj proslijedi drugi dio financijske podrške za izbjeglice zbrinute u ovoj zemlji, u vrijednosti od tri milijarde eura. Osim toga, Fondu za Afriku pri EU bit će odobrena podrška od 500 miliona eura.
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA