15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Predsjednik GIK-a Čapljina: Smijenili smo predsjednika biračkog odbora koji je pokušao krađu

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ”Vladimira Pavlovića” u Čapljini početkom izbornog dana spriječen je pokušaj krađe, kada je predsjednik Biračkog odbora Tihomir Krešić uoči otvaranja birališta uzeo birački popis i napustio biračko mjesto. Prije otvaranja vratio se sa osam zaokruženih ljudi, što su uredno i blagovremeno prijavili ostali članovi odbora, a o čemu je Gradska izborna komisija napravila zapisnik, a nakon čega je dotični smijenjen, te je imenovan novi predsjednik.

“To je do sada jedini problem zabilježen u izbornom danu na području Čapljine. Riječ je o biračkom mjestu 0173-A-001 na kojem smo nakon što smo zaprimili prijavu, u skladu za zakonom razriješili dotadašnjeg predsjednika, te na njegovo mjesto pozvali i imenovali zamjenika. Ovo biralište je nakon toga normalno nastavilo sa radom. Kasnije je sve funkcionisalo bez problema“, izjavio je predsjednik GIK-a Grada Čapljine Vedran Sušak, javlja Anadolu Agency (AA).

Do 11 sati izlaznost u Čapljini iznosila je 12,73 posto. Pravo glasa u ovom gradu ima 22.700 birača, koji se prema Suškovim riječima od jutra pridržavaju mjera i preporuka koje se odnose na pandemiju koronavirusa.

- OGLAS -

“Svi smo shvatili ozbiljnost situacije i nastojimo da prije svega sutrašnji dan svi dočekamo zdravi, ali i da izbore provedemo u skladu sa zakonom“, dodao je Sušak.

Na području Čapljine tokom dana djeluju tri takozvana COVID tima koji brinu o glasanju 73 birača koji su prijavili samoizolaciju.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori u svim općinama, osim u Mostaru gdje su zakazani za 20. decembra ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA