8 C
Sarajevo
16.04.2024

Najduža blokada američke vlade u historiji SAD-a napokon prekinuta

Time je prekinuta najduža blokada vlade u američkoj historiji.
 
Američki mediji javljaju da je predsjednik objavio kako će prekinuti blokadu tri sedmice, do 15. februara, odnosno, do tog datuma će im biti omogućena finansijska sredstva za funkcioniranje institucija. 
 
Izvor iz američkog kongresa kazao je kako dogovor ne uključuje bilo kakav novca koji je Trump tražio za izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika.
 
“Nemamo izbora osim da izgradimo snažni zid ili čeličnu barijeru. Ako ne postignemo fer dogovor s Kongresom, vlada će biti zatvorena ponovo 15. februara ili ću iskoristiti ovlasti koje su mi date zakonom i ustavom i proglasit ću vanredno stanje u SAD-u”, kazao je Trump.

“Vrlo sam ponosan da objavim danas da smo postigli sporazum da okončamo blokadu vlade”, rekao je Trump u izjavi iz Bijele kuće.

Svi državni radnici koji su bili pogođeni ovom političkom zbrkom, dobit će plate. Također, rekao je kako u ovom trenutku neće koristiti snažne alternative misleći na proglašavanje vanrednog stanja.

- OGLAS -

Oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama morali su da rade bez plate ili su bili poslati na prinudne odmore dok Trump i demokrate nisu mogli da se usaglase oko više milijardi dolara finansiranja koje je Trump tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom, prenosi B92.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA