15 C
Sarajevo
28.03.2024

Misimović: Prosinečki je najzaslužniji za uspjeh BiH. Možemo biti prvi u grupi!

Proslavljeni as bh. selekcije, za koju je postigao 25 golova u 84 odigrane utakmice i nastupio na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu, optimista je uoči nastupa “Zmajeva” u kvalifikacijama za Euro naredne godine.

Kako komentarišete prvo mjesto BiH u B diviziji Lige nacija i plasman u elitni rang među 12 najboljih u Evropi u ovom takmičenju?

“Bio je cilj da se plasiramo u Ligu A i super smo odradili ovaj posao. Na dobrom smo putu da reprezentacija nastavi sa odličnim rezultatima. Još ništa nismo završili. Uskoro počinju kvalifikacije za prvenstvo Evrope, što nam je najvažniji zadatak u ovoj godini”.

- OGLAS -

Očekujete li da se bh. tim prvi put plasira na EP?

“Kada se pogleda sastav naše grupe, jasno je da u njoj nisu fudbalske velesile koje su posljednjih godina u samom vrhu na velikim takmičenjima. Italija jeste fudbalska nacija, no zadnjih godina je u silaznoj putanji. Cilj mora biti direktan plasman na Euro. Finska i Grčka, koju dobro poznajemo kao rivala u proteklim kvalifikacijama za Mundijal, mogu biti nezgodni rivali. Isto važi i za Armeniju”.

bih.ba / 

Da li ste zadovoljni protivnicima u kvalifikacijama i ko su favoriti za prolaz u grupi J?

“Moramo biti zadovoljni žrijebom. U grupi nisu veliki favoriti poput Španije i Belgije, koje su bile ranije pretplaćene na prva mjesta. Možemo nadigrati Italiju i imamo dobre šanse da im ravnopravno pariramo. Grupa sigurno nije lagana. Grčka, Finska i Armenija mogu stvoriti probleme svakome ako pristup utakmicama ne bude na visokom nivou. Kada pogledamo rejting reprezentacija sa kojima igramo, Italija i BiH su blagi favoriti za prve dvije pozicije. Mislim da nije teško nositi breme favorita. Dolaskom Prosinečkog za selektora izgradili smo svoj stil igre i pokazali da se možemo nositi sa svakim rivalom u dosadašnjim utakmicama”.

Je li raspored povoljan pošto je BiH domaćin Armeniji, 23. marta na Grbavici i Grčkoj, tri dana kasnije na zeničkom Bilinom polju?

“Obje utakmice igramo kod kuće i start je jako bitan. Sa osvojenih šest bodova u dva kola, uradili bismo veliki posao u borbi za plasman na EP. Pobjede bi nam značile puno, pošto u junu slijede dva gostovanja kod Finske i Italije”.

Kolike su zasluge selektora Prosinečkog za uspjeh u Ligi nacija?

“Prosinečki ima najveće zasluge za uspjeh. Stvorio je dobru ekipu koja se odlikuje velikim zalaganjem i odličnu atmosferu u državnom timu. Profesionalne trenerske kvalitete prenio je idealno na igrače koji ispunjavanje postavljene zadatke na pravi način”.

Ko će biti rival za drugu poziciju imajući u vidu da je Italija prvi favorit?

“Ne bih unaprijed rekao da ćemo se boriti za drugo mjesto. Možemo biti prvi. Italija ne igra lijep i atraktivan fudbal, nego čvrstu igru, a mi imamo pozitivna iskustva sa protivnicima koji su slično igrali u Ligi nacija. Znamo kako Grci igraju i šta rade na terenu i biće nezgodno igrati protiv njih. Sve ekipe su čvrste i očekujem dosta tijesnih rezultata u kvalifikacijama. Mislim da imamo individualni kvalitet da ostvarimo dobre rezultate u presudnim mečevima”.

Smatrate li da navijače BiH može dodatno radovati to što se smjena generacija u državnom timu vrši uporedo sa sjajnim rezultatima?

“Ima puno mladih igrača koji su priključeni A selekciji u Ligi nacija i prijateljskim mečevima. Neki su zamijenili mladu reprezentaciju dresom seniorske selekcije. Selektor U21 tima Vinko Marinović uradio je sjajan posao, bolji od bilo koga ko je bio u prošlosti na ovoj poziciji. Zato ne trebamo brinuti za budućnost bh. fudbala”.

bih.ba / 

Jeste li zadovoljni ulogom savjetnika IO N/FSBiH za pitanja fudbala?

“Nova funkcija u Savezu je potpuno drugačija nego kada sam igrao. Sviđa mi se posao i dobro sarađujem sa članovima Izvršnog odbora. Ima dosta stvari koje treba uraditi i važno je da sam u fudbalu koji je moj poziv”.

Imate li trenerskih ambicija u budućnosti?

“Nemam. Ne posjedujem ni licencu i trenerski posao me ne privlači”.

Šta mislite o učinku ostalih selekcija iz regije u Ligi nacija?

“U grupi sa Engleskom i Španijom, treće mjesto Hrvatske i napuštanje A divizije Lige nacija ne predstavlja smak svijeta. Isto se desilo i Njemačkoj, koja je bila treća u jakoj konkurenciji iza Holandije i Francuske. Srbija je očekivano prošla u elitno društvo ovog takmičenja jer posjeduje kvalitet. Makedonija je napredovala u Ligu C. Slovenija posljednjih godina ima problema i nije na potrebnom nivou, pa ispadanje u Ligu D nije iznenađenje. Crna Gora je ostala u C diviziji, a imala je peh da bude u grupi sa kvalitetnijom Srbijom, tako da nije mogla proći u veći rang. Dometi svih timova iz regije su u granicama mogućnosti i uskoro počinje bitnije takmičenje – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo”.

Je li naslov svjetskog prvaka Francuske bio očekivan?

“Prije početka prvenstva, svrstao sam Francuze u favorite. Nošeni euforijom i sa veoma kvalitetnim mladim igračima, oni su igrali sve bolje kako se prvenstvo bližilo kraju. Bili su najbolji u Rusiji. U finalu su pobijedili Hrvatsku i zasluženo osvojili titulu. Pomoglo im je takođe iskustvo koje su stekli na EP-u 2016, gdje su bili domaćini. Sigurno je da će Francuska igrati važnu ulogu i na narednim velikim takmičenjima”.

Da li ste iznenađeni srebrom Hrvatske na SP-u?

“Nakon uspjeha u grupnoj fazi Mundijala, Hrvatskoj se otvorila prilike za podvig s obzirom na to da je u utakmicama na ispadanje imala lakše protivnike. Fenomenalno su igrali i iskoristili ukazanu šansu. Hrvatska je primjer kvalitetnog rada i ubjedljivo su najbolji u regionu posljednjih 20 godina. Svaka im čast na uspjesima koje ostvaruju i čestitam im”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA