7 C
Sarajevo
25.04.2024

Lukač: Povratak džihadista neće biti dobar za BiH

.”Znamo da ih se stotine, nadam se da je utvrđeno tačno da su to državljani BiH, uglavnom nalaze u kampovima u Siriji, gdje su zarobljeni i razoružani i čekaju povratak u BiH. NJihov povratak sigurno neće biti dobra stvar za BiH”, ocijenio je Lukač upitanm da prokomentariše izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH “tempirana bomba” koja kuca tik uz Hrvatsku i suočava se sa problemom povratka džihadista.

Lukač je ukazao da je riječ o ljudima koji su otišli da ratuju ne samo zbog novca, već zbog ideologije.

Zbog toga, upozorava on, ne može se očekivati da se oni ovdje ponašaju normalno i da prekinu sa svojim aktivnostima, jer je riječ o osobama koje se vraćaju iz borbenih dejstava i pripadnicima terorističkih organizacija.

- OGLAS -

“Oni će sigurno pokušati da oko sebe okupljaju nove, mlade sljedbenike koji u njima vide heroje. Znamo da u BiH i sada postoje desetine paradžemata koji nisu pod kontrolom države – oni žive po svojim zakonima i običajima, ne priznaju zakone BiH. Sve su to podaci koje imaju upravo i evropski lideri koji su više puta do sada pričali o BiH po pitanju opasnosti koja može da dođe iz nje.

On je pojasnio da ta opasnost podrazumijeva pitanja džihad-ratnika, vehabijskog pokreta, odnosno svih tih ljudi koji su radikalno nastrojeni i uglavnom je riječ o islamskom ekstremizmu na šta je Makron i upozorio.

“Moramo da obratimo pažnju na te izjave. Ovo nije prvi put jer je već više evropskih lidera pričalo o BiH i problemu radikalizma koji može da dođe. Islamski ekstremizam je opasan ne samo za zemlje u okruženju, već za cijelu Evropu”, poručio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova je podsjetio da su se u proteklim godinama na evropskom tlu dogodili mnogi teroristički napadi od kojih su mnogi bili vezani za BiH – ili su učestvovala lica iz BiH ili su lica koja su imali veze sa BiH ili je korišteno oružje ili eksplozivi iz BiH.

“To su informacije koje službe posjeduju i na osnovu toga se prave analize i dolazi se do ovakvih zaključaka da BiH postaje tempirana bomba koja može da bude opasnost za cijelu Evropu”, ukazao je Lukač.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA