15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Stevandić: Niko od Srba nema više prava da baštini antifašizam

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i istakao da se ta historijska činjenica ne navodi u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Stevandić smatra tu rezoluciju neprihvatljivom, jer taj dokument, kako je ocijenio, antifašizam tretira kao neko novo bošnjačko dostignuće na ovim prostorima.

Stevandić je rekao da u Republici Srpskoj nema nikoga ko se nije javno oglasio protiv održavanja ‘blajburške mise’ u Sarajevu.

- OGLAS -

“Niko od Srba nije podržao ‘blajburšku misu’. Zašto se nije sastala kantonalna i federalna skupština da zabrani ‘blajburšku misu'”, upitao je Stevandić.

Stevandić je rekao da niko od Srba nema više prava da baštini antifašizam na ovim prostorima, te da niko ne može Srbima držati predavanje o antifašizmu posebno oni koji podržavaju “blajburšku misu” u Sarajevu.

On je pozvao narodne poslanike da osnov u njihovim raspravama bude Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela 2015. godine.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA