Magazin
Održana promocija knjige 'Nemanjići' i izložba 'Mostar u vrijeme Alekse Šantića' U okviru 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru je u ponedjeljak navečer održana promocija knjige "Nemanjići", dugodišnjeg diplomate i doktora pravnih nauka Duška Lopandića.
#

Lopandić je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku da u okviru Šantićevih večeri predstavi svoju knjigu koja govori o slavnom dobu srpske istorije, saopćeno je iz mostarske Prosvjete.

Lopandić je pojasnio da knjiga prikazuje uspon i kraj srednjovjekovne Srbije u čijem je centru dinastija Nemanjića koja je vladala oko dva vijeka.

"U knjizi je period od Stevana Nemanje pa do kraja dinastije, ali obuhvata i pretke Nemanjića, kao i veze potomstva Nemanjića s drugim porodicama. Knjiga je pisana na zanimljiv način za širu publiku", dodao je Lopandić.

Naglasio je da je knjiga pisana povodom obilježavanja osam vjekova od proglašenja Srbije kraljevstvom, u vrijeme Stevana Prvovjenčanog 1217. godine te osam vjekova od aufokefalnosti Srpske pravoslavne crkve koju je ustoličio sveti Sava.

Govoreći o Šantićevim večerima poezije, Lopandić je istakao da je to divna manifestacija koja njeguje sjećanje na prošlost, kulturu i nacionalni identitet.

Uoči promocije, u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorena je i kartofilska izložba "Mostar u vrijeme Alekse Šantića", autora Zlatka Serdarevića.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.