12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

U Sarajevu počela dvodnevna konferencija ‘Žene, mir i sigurnost’

U Sarajevu je otvorena regionalna dvodnevna konferencija “Žene, mir i sigurnost”, koju su organizirali Ured specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO-a i Ured glavnog savjetnika za rodna pitanja i provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 pri Uredu Evropske unije u Briselu. Lokalni partner je nevladina organizacija Atlantsko vijeće Bosne i Hercegovine.

Cilj je ukazati na potrebu jačanja uloge žena u sigurnosnom sektoru, odnosno rodne ravnopravnosti na svim poljima, uključujući ulogu u operacijama podrške miru.    

Direktorica nevladine asocijacije Atlantsko vijeće BiH Dijana Gupta novinarima je kazala da su pokrovitelji NATO i Vlada Velike Britanije, kao i da je jedna od smjernica konferencije – ukazivanje na ulogu žene u izgradnji mira na Balkanu.

- OGLAS -

Zapovjednica NATO štaba u Sarajevu Marti Bissel naglasila je opredijeljenost NATO-a i Evropske unije za rodnu ravnopravnost i ravnopravno učešće žena u prevenciji sukoba i očuvanju mira, kao i opredijeljenost NATO štaba kojim ona zapovijeda za rodnu ravnopravnost u oružanim snagama. Bissel je 31 godinu u vojnoj službi, podsjetila je.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field također je naglasio ukazivanje na značaj rodne ravnopravnosti, uloge žena u izgradnji stabilnosti i očuvanju mira.

Organizatori konferencije ističu da je jedan od ciljeva promocija primjene Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 “Žene, mir i sigurnost”.

Učesnici su i brojni predstavnici nevladinih asocijacija iz Bosne i Hercegovine i regiona koje se bave rodnom ravnopravnošću.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA