Magazin
Online kultura u Sarajevu za vrijeme korona virusa Narodno pozorište Sarajevo je proteklih dana posjetiocima omogućilo emitovanje predstava putem svog YouTube kanala.
# N1

Sredinom marta zbog pandemije korona virusa, sve kulturne institucije u BiH morale su zatvoriti svoja vrata za svoje posjetioce. Većina nas je tada pomislila da će kultura u našoj zemlji u doba korone umrijeti, no to se, na sreću, nije desilo. Naprotiv, kulturne institucije, posebno teatarske kuće, publici nude bogate sadržaje. #ostanikodkuće i iz udobnosti svog doma pogledaj predstave, filmove, uživaj u muzičkim koncertima ali i virtuelno posjeti muzeje, i to sve uz samo jedan klik.

Narodno pozorište Sarajevo je proteklih dana posjetiocima omogućilo emitovanje predstava putem svog YouTube kanala.

Prva predstava putem live streama je bila opera “Hasanaginica” kompozitora Asima Horozića, u režiji Sulejmana Kupusovića. 18. marta ova teatarska kuća je obilježila 20 godina od premijerne izvedbe ove opere.

Nakon “Hasanaginice” publika je imala priliku pogledati arhivski snimak drame “Balada o Omeru i Merimi” prema tekstu Ferida Sokolovića, u režiji Sulejmana Kupusovića.

Potom balet Petra I. Čajkovskog “Uspavana ljepotica” u koreografiji Dinka Bogdanića, zatim “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” autora Almira Imširevića u režiji Admira Glamočaka. Komedija “Partija remija” emitovana je u znak sjećanja na umjetnike Nadu Đurevsku, Zorana Bečića i Sulejmana Kupusovića. 1. aprila emitovana je dramska predstava “Kad bi ovo bio film” po tekstu Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

U subotu 4. aprila publika će putem live streama na YoTube kanalu Narodnog pozorišta u 19:30 sati imati priliku pogledati dramu “Tvrđava” nastalu prema istoimenom romanu Meše Selimovića u dramatizaciji Darka Lukića i Sulejmana Kupusovića. Narodno pozorište Sarajevo nije zaboravilo ni na najmlađu publiku, tako će na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, u dva termina, 11:00 i 19:00 sati, biti prikazana opera za djecu “Ježeva kućica” dirigenta Daria Vučića u režiji Ferida Karajica. U četvrtak 9. aprila u 19:30 sati u znak sjećanja na Antuna Marinića, publika će imati priliku pogledati balet “Faun” čiju koreografiju potpisuje Edward Clug.

A bogat online program pripremio je i Kamerni teatar 55. “Ženski turbo-folk bend” u režiji Sulejmana Kupusovića je bio prvi live stream ovog teatra, potom su prikazane predstava “Woland u Sarajevu” pod rediteljskom palicom Gradimira Gojera, “Mali mi je ovo grob” u režiji Dine Mustafića, “Teferič” u režiji Aleša Kurta, te “Ljupaf” čiju režiju potpisuje Ronald Rand.

Nakon toga, publika će u nedjelju 5. aprila u 20 sati imati priliku pogledati predstavu “Terorizam” u režiji Dine Mustafića. 7. aprila predstavu Emira Kapetanovića “Bajka koju idiot priča”. Dva dana kasnije, prema tekstu Dževada Karahasana u režiji Aleša Kurta biće prikazana predstava “Koncert ptica”. U nedjelju 12. aprila slijedi predstava “Krokodil lacoste” u režiji Sulejmana Kupusovića, a potom i predstave “Lemkinova kuća”, “Djelidba” I “Sumnja”.

S obzirom da je u nastavnom planu svake škole posjeta teatrima, Kamerni teatar pokreće projekat online gledanja predstava za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pozorište mladih Sarajevo je na svom YouTube kanalu emitovao lutkarsku predstavu za djecu “Kekec” koja je nastala 1955. godine u režiji Jurislava Korjenića, a obnovljena je 2000. godine u režiji Safeta Hadžimehanovića. Predstava za djecu “Zaljubljeni krokodil” emitovana je 29. marta.

Pozorište mladih Sarajevo sa predstavom “Kekec” učestvuje u regionalnom online festivalu teatra za djecu koje organizuje Gradsko pozorište Podgorica. Festival počinje u srijedu 8. aprila a linkove sa predstavama biće na web stranici Pozorišta mladih. Na festivalu učestvuju i teatri iz Podgorice, Beograda, Rijeke, Novog Sada, Subotice i Kotora. Festival je takmičarskog karaktera a predstave će biti vrednovane glasovima publike, tj. "lajkovima".

N1 / 

U petak 10. aprila na YouTube kanalu Pozorišta mladih u 20 sati za one starije, biće emitovana komedija “Ime” reditelja Admira Glamočaka, dok će dva dana kasnije, 12. aprila u 11 sati oni najmlađi imati priliku pogledati predstavu “Čarobnjak iz Oza”.

Sarajevski ratni teatar za sada nije krenuo sa online prikazivanjem svojih predstava. Kako su nam kazali iz ove teatraske kuće, nije isključeno da se neće priključiti ostalim teatrima, no za sada su stava da je teško doživjeti predstavu putem snimka, te da ipak čekaju bolje dana kako bi publika u potpunosti uživala u njihovim predstavama.

JU Centar Kulture i Mladih Općine Centar Sarajevo odložio je triologiju posvećenu velikanu sevdaha Zaimu Imamoviću, u sklopu koje je trebala biti održana promocija knjige, foto izložba kao i koncert, osim toga, odloženo je i 24. izdanje komedije “Smijeh je lijek”. CKM nastavlja sa kursevima engleskog jezika, savremenog plesa, računarsku grafiku, časovima gitare...i to sve online. Naredne sedmice CKM će emitovati i koncert koji će biti najvaljen na njihovoj Facebook stranici.

Što se tiče festivala, putem YouTubea održana je pres-konferencija na kojoj je najavljen 25. festival Modul Memorije. Neki od ranije najavljenih programa neće moći biti realizovani, ali će Modul Memorije ipak biti realizovan putem online platformi i društvenih mreža Festivala MESS.

Program počinje 4. aprila tv premijerom dokumentarnog filma Modul Memorije u režiji Nedima Karalića, zatim na Dan grada Sarajeva otvaranje izložbe Migrant Abas, a tu su i večeri kratkih filmova, kao i promocija knjige “Teatar pod opsadom” autorice Hane Bajrović.

36. izdanje Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" povodom proglašene pandemije i preporuka nadležnih bosanskohercegovačkih institucija i u dogovoru sa umjetnicima i suorganizatorima, odgađa sve pripremljene i predviđene performanse, koncerte, filmske i pozorišne predstave, do avgusta-septembra ove godine, kazao je direktor festival Ibrahim Spahić.

Tokom pandemije svoja vrata morali su zatvoriti muzeji i galerije. No, Historijski muzej BiH posjetiocima je u ovom periodu omogućio virtuelnu posjetu. Izložbe, predmeti i priče dostupne su svim građanima naše zemlje na njihovoj Facebook stranici. 16. marta počeli su za izložbom “Zagrljaji” Safeta Zeca. Motivisan sudbinom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, maestro Zec je univerzalnom porukom na platnu izložbu posvetio svim prekinutim zagrljajima tokom rata.

Pećko, Teta Štafeta i ostala muzejska družina su se također preselili u virtualni svijet. Na Facebook stranici Historijskog muzeja nalazi se i bajka o muzejskom kraljevstvu.

Osim toga tu je i Priča o dostojanstvenom radu. Izložba prati razvoj trgovine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu. “Trgovci i ugostitelji su nas inspirisali i ohrabrili da poredimo, analiziramo, razgovaramo o dostojanstvenom radu kroz historiju”, kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Svoje eksponate na Facebook stranici predstavlja i najstarija kulturna institucija u našoj zemlji Zemaljski muzej BiH. Mozaik sa prikazom Minotaura i labirinta iz antičke zbirke, Najstariji gmizavci, Kultura življenja bogatog gradskog stanovništva s kraja 18. i početka 19. vijeka, je dio onoga što vas očekuje na njihovoj stranici. Osim toga, tu je i live chat sa kustosom Zemaljskog muzeja BiH.

Muzej ratnog djetinjstva nudi online origami radionicu. Ovog vikenda Haruka i Emina učit će sve zainteresovane kako napraviti origami ždrala na dva načina.

Umjetnička galerija BiH nudi online Alternativnu učionicu. Učesnici će dobiti fotografske reprodukcije umjetničkih djela iz njihove kolekcije, te će na osnovu njih putem Skypea voditi diskusije sa muzejskom edukatoricom i dobijati kreativne zadatke kako bi rekreirali dobijeno djelo.

Projekat Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, "Umjetnost u izlogu" započet je 2019. godine. Cilj projekta je promocija umjetnika i članova Udruženja. Shodno tome, večeras, 3. aprila u 20 sati biće upriličena online izložba "Nevini sveci" fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

N1 / 

U namjeri da predstave savremenu umjetnost svima Galerija Brodac je uživo na svojoj Facebook stranici prenosila radove umjetnika Dženana Hadžihasanovića i Muhameda Baručije iz njihovih ateljea.

Što se tiče koncerata, bend Dubioza kolektiv svakog ponedjeljka u 20:30 sati donosi Quarantine Show u trajanju od 20 minuta. Ideja je da vrijeme tokom pandemije korona virusa iskoriste na što kreativniji i zanimljviji način, te da publici u svojim domovima priušte dobru zabavu. U tri države, pet različitih gradova i sedam lokacija, Dubioza publici donosi po jedan set svojih pjesama u trajanju od 20 minuta.

N1 / 

Osim Dubioze kolektiv, online mini koncert uz gitaru priredio je i Amel Ćurić, a za najmlađe koncert iz svog doma priredio je i Mravko Travko.

(n1)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.