10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Ratni zločinac Valentin Ćorić od danas na slobodi

Ove informacije za portal Klix.ba potvrđene su iz krugova bliskih porodici Ćorić. Haški tribunal je donio odluku o Ćorićevom puštanju i on će avionom iz Amsterdama u 13:30 sletjeti u Zagreb, prenosi Hina.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Ševeningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu. Vijest bi danas trebala biti službeno objavljena. 

Podsjećamo, Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših funkcionera tzv. Herceg-Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine. Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

- OGLAS -

Kako mediji navode, prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu uvedene su stroge mjere. Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nošenje oružja, pristup svjedocima, istupanje u medijima, kao i politički angažman. Ukoliko Ćorić prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratit će se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA