Magazin
Ovo su knjige koje bi vam Ernest Hemingway preporučio da pročitate Važno je zvati se Ernest, a njegovo ime postalo je jedno od najslavnijih imena svijeta
#

Obišao je četiri kontinenta, učestvovao u dva svjetska rata i prisustvovao španskoj građanskoj revoluciji. Mrzeo je svoje ime jer ga je, kako je govorio, podsjećalo na naivnog junaka Vajldove drame Važno je zvati se Ernest, iako je njegovo postalo jedno od najslavnijih imena svijeta.

Bio je pisac, novinar, nobelovac, veliki ljubitelj ribolova, pića, koride i žena, avanturista i kosmopolit, samoubica. Ernest Hemingvej ostao je jedna od najistaknutijih ličnosti 20. vijeka i čitave književnosti.

Vodio je buran život i preživio mnogo toga, naročito u periodu kada je radio kao novinar i reporter, družeći se sa policajcima, kriminalcima, prostitutkama i ubicama.

Uspomene na ovaj svijet živele su na stranicama mnogih njegovih djela.

Tokom jednog od manje burnih dana u životu Ernesta Hemingveja, još jedan avanturista, mladi pisac Arnold Samjuelson odlučio je da pešači do Floride, do Hemingvejevog doma i upozna svog idola.

Iako skeptičan u početku, Hemingvej je ugostio 22-godišnjeg Arnolda u svom domu. Shvativši da je Arnold poletarac u pisanju i da je došao jer želi da čuje savjete velikana, Hemingvej je uzeo komad papira i sastavio mu listu knjiga koje treba da pročita kako bi usavršio svoja znanja.

Na listi su bile ove knjige:

Plavi hotel i Otvoreni čamac Stiven Krejna

Floberova Madam Bovari

Dablinci Džejmsa Džojsa

Stendalov roman  Crveno i crno

O ljudskom ropstvu Somerseta Moma

Tolstojevi Ana Karenjina i Rat i mir

Budenbrokovi Tomasa Mana

Pozdrav i zbogom Džordža Mura

Braća Karamazovi od Dostojevskog

Oksfordova antologija engleske poezije

Ogromna soba Edvarda Estlina Kamingsa

Orkanski visovi Emili Bronte

 Daleko i davno Vilijama Henrija Hadsona

 roman Henrija Džejmsa Amerikanac

Predao mu je listu, rekavši:

 „Ovo su knjige koje bi svaki pisac trebalo da pročita u sklopu svoje edukacije… Ukoliko već nisi pročitao sve ovo, onda jednostavno nisi edukovan. Ova djela predstavljaju različite stilove pisanja. Neka će te zamoriti, dok će te druga možda inspirisati, a neka su toliko predivno napisana da ćeš pomisliti da je beznadežno da ti počneš da pišeš.

Najvažnija stvar koju sam ja naučio o pisanju je: nikad ne piši previše odjednom; nikada nemoj da izvučeš sve iz sebe. Ostavi malo i za sutradan. Najbitnije je znati kada se zaustaviti. Dok ti još uvek dobro ide, stigao si do zanimljivog dela i znaš šta će se dalje dogoditi – tada je vrijeme da staneš. Ne razmišljaj dalje; pusti svoju podsvijest da odradi posao.“, piše kultivisise.rs.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.