3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Kovačević: Komšić okačio mačku o rep zdrav razum

 
Izjavom da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik može mačku o rep okačiti to što su RS i Federacija BiH potpisnici svih aneksa Dejtonskog sporazuma, član Predsjedništva BiH Željko Komšić dokazao je da je “očigledno on mačku o rep okačio zdrav razum”, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je naveo kako drugačije ne može protumačiti tu izjavu, s obzirom na to da su suština Dejtonskog sporazuma njegovi aneksi od kojih je jedan Ustav BiH, u kojoj svi  danas žive. Komšić, kao neko ko je završio pravni fakultet, kaže Kovačević, trebao bi znati da je u pravu bitniji onaj u čije se ime potpisuje od onoga ko samo stavlja taj potpis.

Kovačević je naglasio da su jučer u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, na obilježavanju Dana Vojske RS i Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, u skladu sa zakonom bila sva obilježja VRS, uključujući sve ratne zastave.

– Tu apsolutno ne postoji ništa sporno. Treći pješadijski puk baštini tradiciju VRS i to će nastaviti raditi, jer je VRS svetinja za sve građane Republike Srpske – istakao je Kovačević.

- OGLAS -

On je konstatirao kako je političkom Sarajevu neprihvatljivo sve što asocira na manji bh. entitet, zbog čega su i uslijedila histerična reagiranja na izjavu predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s Dejtonskim sporazumom.

– RS nikada više neće pristati na prenošenje nadležnosti na nivo BiH niti će dozvoliti osnivanje bilo kakve nove institucije s prefiksom BiH, a učinit će sve da vrati nadležnosti koje su joj otete – kazao je Kovačević.

Kovačević je ustvrdio i kako RS nikada nije pozivala na rat i da to nikada neće činiti, prenose Vijesti.ba.

– Republika Srpska želi mir i uvijek je sve radila da se mir održi. RS samo želi priliku i mogućnost da nam niko ne osporava naša prava da se izborimo za bolji život svih građana – zaključio je Kovačević.

Podsjetimo, Komšić je sinoć izjavio da Dodik treba “prestati s političkim manipulacijama i pravnim neistinama”, dodajući kako nije tačno da je BiH sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i Republike Srpske, odnosno da nisu entiteti stvorili BiH, već upravo suprotno, prenosi Srna.

Komšić je rekao i kako, prema Zakonu o odbrani BiH, pripadnici Oružanih snaga mogu nositi samo uniformu BiH i nijednu drugu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA