Magazin
Picassove slike prodate za više od 100 miliona dolara u Las Vegasu (VIDEO) Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Picassovih radova
#

Jedanaest slika Pabla Picasaa i ostali njegovi radovi prodati su na aukciji u Las Vegasu za više od 100 miliona dolara.

Sothebyjeva aukcija održana je u hotelu "Bellagio" u Las Vegasu, gdje su djela bila godinama izložena, uoči 140. godišnjice od rođenja španskog umjetnika 25. oktobra.

Pet prodatih slika nalazilo se na zidovima hotelskog restorana, u kojem će nadalje biti izloženo 12 drugih Picassovih radova.

Najvišu cijenu od 40,5 miliona dolara postigla je slika na kojoj je prikazana Picassova ljubavnica i muza Marie-Therese Walter. Portret "Čovjek i dijete" dostigao je cijenu od 24,2 miliona dolara, a "Čovjekova bista" 9,5 miliona dolara.

Imena kupaca nisu objavljena.

Aukcija je održana u okviru nastojanja hotelske grupe "MGM Resort" da diverzifikuje svoju veliku umjetničku kolekciju i uključi više radova od žena, ljudi druge boje kože, iz novih zemalja, kao i od LGBTQ umjetnika i umjetnika sa invaliditetom.

Umjetnička kolekcija ove hotelske grupe sadrži oko 900 radova od 200 umjetnika, među kojima su savremena djela Boba Dilana i Davida Hockneyja. Sakupljanje umjetnina započeo je prije više od 20 godina Steve Win, bivši vlasnik "Bellagija" i nekadašnji direktor "Vin Resort".

Kompletnu aukciju možete pogledati na sljedećem videosnimku:

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.