Magazin
Preminuo Bećir Burić, kreator zvaničnog suvenira Mostara U Mostaru je iznenada u 58. godini preminuo Bećir Burić, umjetnik koji je napravio službeni suvenir Grada Mostara.
# Agencija
U Mostaru je iznenada u 58. godini preminuo Bećir Burić, umjetnik koji je napravio službeni suvenir Grada Mostara.
 

Ova tužna vijest pogodila je mnoge njegove prijatelje i sugrađane, koji svoju tugu i žaljenje izražavaju na društvenim mrežama.

Bećir Burić, u mostarskoj raji poznat kao Bura, dijete je Donje Mahale, medicinski tehničar po školi i primarnom zanimanju, umjetnik po životnom stavu, cijeli rat u Starom Gradu i na mostu, kasnije u ateljeu i bolnici.

Svoj umjetnički nerv ranije je izražavao kroz crtež, akvarel ili ulje na platnu, da bi se kasnije otisnuo i u vode primijenjene umjetnosti. Nekad je imao atelje u srcu Starog Grada, da bi se u zadnje vrijeme povukao na periferiju grada, napravio u hladu voćnjaka u Gnojnicama livnicu i bacio se na posao.

Radio je dosta na motivima stećaka, antičkog nakita, replike starih bosanskih novčića, replike novčića cijelog Balkana te mnoštvo sličnih motiva. Bez sumnje će ostati upamćen po mnogim djelima, te upisan u povijest Mostar kao umjetnik koji je napravio ključ za rješavanje mnogih problema u rodnom gradu, koji je postao i službeni suvenir Grada Mostara.

(Slobodna Bosna)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.