11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Dodik nakon sjednice Predsjedništva: Komšić treba da podnese ostavku

 

Dodik je na početku rekao da je danas preglasan na svim tačkama dnevnog reda, kao i na samom dnevnom redu.

– Pokušao sam da predložim izmjene dnevnog reda tako što sam tražio da se uvrsti tačka kojom bi se utvrđivala odgovornost predsjedavajućeg Predsjedništva, gospodina Komšića zato što je izmanipulisao predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnost BiH i prekršio Ustav vezano za imenovanje novih sudija Ustavnog suda BiH – rekao je Dodik.

Navodi kako je njegov prijedlog bio obrazložen i dostavljen i podrazumijevao je „činjenicu da je Komšić, kao predsjedavajući, prekršio član 5.3. i 6.1a Ustava BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva, te svjesno nečinjenjem prekršio odredbe Ustava koje se odnose na nadležnosti Predsjedništva i obaveze konsultacija predsjednika Evropskog suda za ljudska prava sa Predsjedništvom BiH“.

- OGLAS -

– Svjesnim prikrivanjem da je dobio dopis od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, zatim dostavljanjem odgovora i preuzimanjem obaveze da će se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva i s obzirom da to poslije toga nije učinio, svjesno je obmanuo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava koji je nakon toga izvršio imenovanje – rekao je Dodik.

Ističe kako je njegov cilj da se utvrdi odgovornost u ovoj zemlji.

– Dakle, ako imate dva člana Predsjedništva, možete da preglasate treći konstututivni narod i trećeg člana Predsjedništva, možete da prekršite Ustav, da obmanete predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i da se nikakva odgovornost ne može utvrditi. Zato mislim da je sasvim pristojno da gospodin Komšić, ukoliko ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje koju on toliko žučno pokušava da zastupa, da naravno podnese ostavku – naglasio je Dodik.

Dodaje kako će vidjeti s drugim faktorima u BiH na koji način će se ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA