5 C
Sarajevo
25.04.2024

Velika nagrada Bahreina: Hamiltonova pobjeda u sjeni stravične Grosjeanove nesreće

Lewis Hamilton pobjednik je Velike nagrade Bahreina. Na postolju su mu se pridružili Red Bullovi vozači Max Verstappen i Alexander Albon. Utrku su obilježila česta pretjecanja, strategije s dva ili više prolaska kroz boks te jedna od najstrašnijih nesreća u posljednjim godinama.

Odmah na startu nakon tri zavoja dogodila se teška nesreća Romaina Grosjeana iz Haasa. Grosjean je nakon kontakta s Daniilom Kvjatom izletio, frontalno se zabio u barijeru i bolid je odmah planuo. Utrka je zaustavljena crvenom zastavom.

Svi su ostali šokirani prizorima, a onda su i kolektivno odahnuli kada je prikazana snimka kako Grosjean sjedi u medicinskom automobilu. Bio je s druge strane ograde kada se sam iščupao iz bolida i strašnog plamena, a zadobio je opekline na rukama i gležnjevima. Nakon što se pojavila i snimka nesreće, bilo je jasno da ćemo na nastavak utrke dugo čekati. Bolid je, naime, probio metalnu ogradu pritom se prepolovivši.

- OGLAS -

Utrka je nastavljena nakon sat vremena i dvadeset minuta. Start je bio stojeći, a raspored na gridu bio je određen pozicijama vozača u trenutku pokazivanja crvene zastave tako da su u krugu vraćanja na stazu neki vozači morali izmijeniti pozicije.

To nije bilo sve što se tiče nemilih scena. U 54. krugu se počinje se dimiti iz Perezovog bolida, a onda se pojavio i plamen. Nakon što je gotovo cijelu utrku proveo na trećem mjestu zaustavio je bolid pokraj staze i izazvao još jedan safety car.  Utrka je tako zaključena.

Prvi je Hamilton, drugi Verstappen. Alexander Albon je naslijedio treće mjesto od Pereza i stigao do svog drugog postolja sezone. Ovo je ujedno i prvi puta ove sezone da Red Bull ima dvostruko postolje. McLarenovi vozači imali su odličnu utrku, zauzeli su četvrto i peto mjesto. Šesti je ostao Pierre Gasly iz AlphaTaurija koji je imao jedan prolazak kroz boks (ne računajući promjenu guma za vrijeme crvene zastave). Renaultov Daniel Ricciardo završio je sedmi, do osmog je mjesta stigao Valtteri Bottas iz Mercedesa uz upozorenje inženjera na moguću probušenu gumu. Deveti je ostao drugi Renaultov vozač Esteban Ocon, a krug osvajača bodova zatvorio je Charles Leclerc iz Ferrarija.

Max Verstappen odvezao je najbrži krug i po bodovima se približio Bottasu u borbi za drugo mjesto u prvenstu. Daniel Ricciardo preskočio je pak Pereza za četvrto mjesto.

Sljedeća utrka na rasporedu je za sedam dana ponovno u Bahreinu, ali na drugoj konfiguraciji staze.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA