Magazin
Preminuo švedski pisac Per Olov Enquist Per Olov Enquist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. vijeka umro je u 86. godini, objavila je njegova porodica.
# BR

Per Olov Enquist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. vijeka umro je u 86. godini, objavila je njegova porodica.

Enquist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su djela prevedena na desetine jezika, od "Kristalnog oka", objavljenog 1961. do "Knjige parabol" iz 2013. godine.

Kod nas su, između ostalog, objavljene knjige "Biblioteka kapetana Nema", "Knjiga o Blanš i Mariji", "Planina Tri pećine", "Posjeta kraljevog ljekara".

Za knjigu "Posjeta kraljevog ljekara" o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enquist je proizveo moćno djelo ulazeći u senke istorije i sopstvene biografije, navodi France Presse. U mladosti bio je sportista, a velikim dijelom je inspirisan svojim usamljeničkim djetinjstvom na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografiju "Drugi život", koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.