Magazin
Projekcije filma Scream for me Sarajevo od 9. septembra za posjetioce Vijećice Kupovinom ulaznice, posjetioci će u Vijećnici od 9. septembra imati priliku pogledati višestruko nagrađivani bh.dokumentarni film "Scream for me Sarajevo".
#

Film prati dolazak svjetski poznatog muzičara Brucea Dickinsona i njegovog benda Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo u decembru 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Film će biti prikazivan do 31. decembra, svakodnevno u tri termina: 11.00, 14.00 i 17.00 sati.

- To će biti ponovni susret i još jedan vid zahvalnosti Bruceu Dickinsonu, našem Počasnom građaninu i negovim prijateljima iz banda. Ali i prilika da svi oni koji odluče posjetiti Vijećnicu u narednom periodu, pogledaju ovaj nevjerovatan dokumentarac koji je od historijskog značaja za Grad Sarajevo jer je na najbolji mogući način ispričao priču o preživljavanju i neuništivosti Sarajeva pod opsadom - kazao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Projekt predstavlja jedinstvenu simboličnu kombinaciju Filma i Vijećnice, dodao je on, koji donose priču o nadi u vremenu rata, potvrdu duhovne vitalnosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a i poruku da je muzika moćno sredstvo u povezivanju ljudi, širenju ljubavi, prijateljstva i mira.

Ideja o nastanku filma „Scream for me Sarajevo“ potekla od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu s producentom Adnanom Ćuharom.

Film je prošle godine krenuo u svjetsku distribuciju promovirajući Grad Sarajevo po cijelom svijetu. Prikazan je na više od 20 festivala širom svijeta. Do sada je osvojio 10 nagrada, posljednju za najbolji dokumentarni film na CIMFEST-u u Čikagu, saopćeno je iz Odjeljenje za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.