Magazin
Prva samostalna izložba umjetnika Benjamina Čengića “Invazian” Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 25. jula, svakim radnim danom i subotom u periodu od 15 do 20 sati
#

Galerija savremene umjetnosti Brodac sa zadovoljstvom najavljuje prvu samostalnu izložbu street art umjetnika Benjamina Čengića, pod nazivom “Invazian”. Otvorenje izložbe bit će upriličeno 17. jula 2021. godine s početkom u 20 sati.

Izložba “Invazian” produkt je Čengićevog umjetničkog istraživanja u sklopu projekta Devouring Architecture koji sprovode Nevladina organizacija Cener 21 i Udruženje REALSTAGE. Cilj ovog projekta je interdisciplinarno istraživanje o štetnosti utjecaja invazivnih biljnih vrsta na kulturne spomenike i spomeničku plastiku na području Bosne i Hercegovine, ali i edukacija građana o pojmu invazivnih biljaka i posljedica njihovog nekontrolisanog širenja.

Umjetnik Benjamin Čengić i kustosica Adna Muslija u multimedijalnoj i site-specific instalaciji Invazian na kreativan i simboličan način problematiziraju prisutnost invazivnih biljaka na tlu BiH, baveći se fenomenon hiperprodukcije. Čengić u ovoj postavci na suptilan način predstavlja neznanje i neinformisanost o štetnostima invazivnih biljaka, koje su omogućile njihovo nekontrolisano širenje. “Ove biljke su izuzetno rasprostranje, lako i brzo se razmnožavaju. One su štetne za čovjeka i biodiverzitet, a o njima svi malo znamo. Upravo tu se krije najveća opasnost”, izjavio je umjetnik.

Svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 25. jula, svakim radnim danom i subotom u periodu od 15 do 20 sati.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.