15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Epidemija morbila: Situacija je ozbiljna, zabilježen prvi smrtni slučaj, 65 oboljelih, prijeti i širenje bolesti

Epidemija morbila u posljednih nekoliko dana uzela je ozbiljnog maha, a to potvrđuju podaci da je broj oboljelih porastao na 65, a Zavod za javno zdravstvo KS svakodnevno bilježi i nove slučajeve. Među oboljelim su i djeca, a kako saznajemo i dvije bebe su u kritičnom stanju.

Na svom Facebook profilu Adem Zalihić objavio je da su morbile odnije svoju prvu žrtvu. 

- OGLAS -

Veliki broj oboljelih od morbila su uglavnom nevakcinisane osobe, a najveći broj oboljelih su djeca, potvrđeno nam je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

„Najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 2 do 5 godina. Dalje širenje se trenutno ne može spriječiti jer inkubacioni period traje 21 dan, što znači da mi trenutno imamo osoba koje su oboljele, ali nemaju simptome. Imat ćemo povećanje broja jer nama svaki dan stižu nove prijave“, rekla je Aida Pitić epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Kantonu Sarajevo veliki je broj nevakcinisanih osoba, što znači da prijeti i širenje ove bolesti.

„Mi moramo kao društvo u cjelini raditi na promociji vakcinacije jer je to jedini način za spriječavanja vakcino- preventabilnih bolesti. Mi se moramo truditi da radeći na promociji imunizacije preduprijedimo i spriječimo pojavu novih bolesti “, kazala je Pitić.

Ovaj virus brzo i lako se širi. Uglavnom se širi kapljičnim putem. Infektolog, Mirsada Hukić kazala nam je radi se o vrlo ozbiljnoj virusnoj bolesti, koja je zaista opasna za sve uzraste, ali da se svakako može izbjeći.

„To akutna virusna zarazna bolest koja je preventabilna vakcinom i koja se može izbjeći. Ona počinje vrlo visokom temperaturom, zatim osip po koži i sluzokoži, a posebno u usnoj šupljini. Stvaraju se tzv. Koprikove mrlje, bijele mrlje. Bolest se može iskomplikovati, djeca mogu dobiti upalu pluća, a to se može završiti i vrlo kobno“, kazala je Mirsada Kukić, infektolog.

Ova bolest nema adekvatnu terapiju.

„Ona se liječi simptomatski jer virusi su rezistentni na antibiotike tako da je to otežavajući faktor. Sa druge strane razvijene su dobre vakcine koje mogu spriječiti obolijevanje“, zaključila je Kukić.

U vezi epidemije očitovalo se i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajeva, te apeluju na roditelje da se djeca na vrijeme vakcinišu kako bi se spriječile posljedice.

“Ministarstvo zdravstva je već početkom 2018. obavijestilo zdravstvene ustanove da je potrebno da se pojačaju promotivne aktivnosti u koje treba da se uključe svi zdravstveni radnici, a posebno oni koji su direktno uključeni u program imunizacije, sa ciljem upoznavanja roditelja i javnosti o važnosti vakcinacije u sprečavanju zaraznih bolesti.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva roditelje koji nisu ispoštovali Program obavezne imunizacije da vakcinišu svoju djecu, sa ciljem postizanja poboljšanja imunizacionog statusa djece i u konačnici poboljšanja kolektivnog imuniteta.

Napominjemo da je, u skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA