5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Uručene nagrade učenicima koji su pobijedili u takmičenju na temu #ostanikodkuće

Uručene su novčane nagrade učenicima koji su autori najboljih likovnih i literarnih radova na konkursu na temu #ostanikodkuće koji je trajao 15 dana, a nakon čega su građani lajkovima na općinskoj FB stranici izabrali najbolje. Općina Stari Grad je, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, provela ovaj konkurs kao vid kulturno-umjetničkog djelovanja i psihološke animacije osnovaca u vrijeme pandemije korona virusa.

Uposlenici nadležne službe posjetili su autore najboljih radova i uručili im novčane nagrade koje je za njih osigurala sekretarka organa državne službe mr Alma Destanović u želji da lično nagradi kreativnost i trud učenika, koji su za vrijeme pandemije korona virusa skoro dva mjeseca bili zatvoreni u svojim kućama.

Podsjećamo, najbolje likovne radove imali su: Amna Borovina iz OŠ „Vrhbosna“ (3.035 lajkova), Tajra Gušić iz Zavoda Mjedenica (2.683 lajka) i Naida Piranić iz OŠ „Edhem Mulabdić“ (2.119 lajkova).

- OGLAS -

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta po broju lajkova za pjesmice na temu „ostanikodkuće su: Arslan Dobrača iz OŠ „Edhem Mulabdić“ (903 lajka), Rijad Zulčić iz OŠ „Hamdija Kreševljaković (605 lajkova) i Suada Peci iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ (446 lajkova).

Ovih šest radova prikupilo je zajedno više od 9.700 lajkova, dok su svi radovi objavljeni na FB stranici prikupili zajedno 13.510 lajkova.

Trinaestogodišnja Tajra Gušić koja pohađa Zavod Mjedenica bila je obradovana posjetom i nagradom, kazala je da joj je jako drago što je njen rad među najboljima, te da jedva čeka da se vrati u školu. Istog mišljenja je i Amna Borovina koja je učenica OŠ „Vrhbosna“.

„Baš mi je drago što sam osvojila nagradu. Nije mi bilo teško pripremiti rad, jer sam u periodu izolacije nacrtala mnogo radova. Nadam se da ćemo se što prije vratiti u školu,“ kazala je Amna.

Naida Piranić i Arslan Dobrača su učenici OŠ „Edhem Mulabdić“, a oboje su ispričali da su sa velikim zadovoljstvom učestvovali u ovoj aktivnosti, te da nisu očekivali da će baš njihovi radovi imati najviše lajkova. Ističu i da bez obzira što uspješno savladavaju online nastavu, ipak se to ne može porediti sa redovnom nastavom, te jedva čekaju da se vrate u školu, svojim drugarima i druženjima.

Najstarija među učenicima koji su pobijedili na konkursu je Suada Peci koja završava IX razred OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“. Suada je odlična učenica i nije joj bilo teško napisati pjesmicu, a pobjedu je i priželjkivala. Već gradi planove za budućnosti i planira upisati Srednju medicinsku školu Sarajevo.

Najmlađi pobjednik na konkursu je devetogodišnji Rijad Zulčić. U svojoj pjesmici Rijad je, između ostalog napisao „Proljeće je stiglo s cvrkutom ptica, zamišljam djecu nasmijanih lica“, a upravo takvog – nasmijanog, Rijada su predstavnici nadležne službe zatekli kako vozi bicikl ispred svoje kuće. Zahvalio se za nagradu i dodao da će razmisliti kako da potroši novac.Svi učenici, autori pobjedničkih likovnih radova i pjesmica dobili su novčane nagrade u iznosu od po 50 KM i knjige.

I drugi vidovi podrške najmlađima

Podsjećamo da je u proteklom periodu općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je u ime Općine Stari Grad i u saradnji sa nekoliko donatora, pokrenuo niz aktivnosti kako bi najmlađima barem malo olakšali dane u izolaciji.

Povodom mjeseca ramazana, svim polaznicima mekteba u općini Stari Grad, a u saradnji sa Islamskom zajednicom, podijeljeni su ramazanski paketići. Izvršen je obilazak djece koja su bila ili su još uvijek onkološki pacijenti iz ove općine i uručeni im prigodni pokloni zdrave hrane i proizvoda Slatkog butika „Badem“, te svježe voće koje je poklonila firma Amko komerc doo. Sredinom prošlog mjeseca općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić uputio je donaciju od sedam tableta učenicima Treće osnovne škole Oborci, u Donjem Vakufu. Kazavši da sva djeca imaju pravo na obrazovanje i da ne smiju biti žrtve sistema koji nije dovoljno razvijen i prilagođen za online nastavu na nivou cijele zemlje, uputio je donaciju školi sa kojom postoji saradnja još od 2016.godine i koja je vezana pobratimskim vezama sa starogradskom OŠ“Šejh Muhamed ef Hadžijamaković“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA