Magazin
Šerbedžija: Kada priroda zaprijeti svi postajemo isti, i bogati i siromašni Glumac Rade Šerbedžija ocijenio je da su kriminal i korupcija preplavile "naše novonastale državice" i da to više nikakva vlast ne može spriječiti.
#

 "Karijeristi napreduju i tove se kao paraziti nad ostacima opljačkane zemlje, zadovoljavajući se mrvicama sa stolova bogatih novobogataša, a masa je potpuno prepuštena beznađu i anarhiji. Ta masa predvođena slabašnom opozicijom iscrpljuje se u dokonim potezima, šetnjama i akcijama. Ali kada se čaša prelije, bojim se da može doći do nemilih scena na ulicama naših gradova", rekao je Šerbedžija za novi broj nedeljnika NIN.

On je dodao da sve zavisi od toga koliko dugo će da traje narodno slijepilo.

"Mi već uveliko živimo život Orwellove '1984' i Huxleyjevog 'Vrlog novog svijeta'. Zar ne postoje u nas 'Velika braća' koja sve vide, sve slušaju i sve znaju. Mi smo već dugo zarobljenici u našim malim sigurnim kavezima, u kojima nas hrane mrvicama za preživljavanje, a pojmovi slobode, demokratije i ravnopravnosti odavno su nepoznanice u našim životima i puka utjeha za bezazlene duše", rekao je on.

Šerbedžija je ocijenio da priroda uzima stvari u svoje ruke i brani se od ljudske civilizacije koja sistematski uništava planetu. 

"I odjednom pred njezinim svirepim prijetnjama svi postajemo isti. Ništa ti ne pomaže što si enormno bogat kada je i najbogatiji i najsiromašniji čovjek na ovome svijetu jednak kandidat smrti", rekao je on.

Glumac je dodao da države nastale nakon raspada Jugoslavije, slijede politike velikih imperijalističkih sila i isto se tako naoružavaju i prodaju oružje, zapostavljajući sve druge vitalne društvene potrebe, od ekonomije do kulture.

Govoreći za NIN o podršci koju je dao Zoranu Milanoviću u Hrvatskoj, Šerbedžija je rekao da je Milanović pametan čovjek i političar odgojen na liberalnim principima, kojem nisu strani ni socijalistički ni liberalni ni savremeni građanski vidovi mogućeg uređenja savremenog društva.

"Vjerujem da će odraditi svoj predsjednički mandat uspješno, kao što je to već svojim prvim potezima i akcijama potvrdio, ali se nadam i da će svojom pojavom i djelovanjem stvarati čvršću ljevicu u Hrvatskoj, što će se sigurno odraziti i na hrvatske odnose prema susjednim zemljama, među kojima je odnos između Srbije i Hrvatske oduvijek bio najvažniji među ovim našim južnoslovenskim narodima", rekao je Šerbedžija.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.