13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Salem Prolić priznao krivicu u namještanju nogometnih utakmica u BiH

Nekadašnji sudija Salem Prolić je inspektorima priznao djela koja mu se stavljaju na teret te pristao na saradnju sa Tužilaštvom BiH.

Prolić se tereti za tri krivična djela – organizovani kriminal, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotreba položaja.

Iako se akcija Državne agencije za istrage i zaštitu u najvećoj mjeri odnosila na mečeve Prve lige FBiH, istragom je obuhvaćena i Premijer liga BiH. Potvrda tome je i hapšenje Salema Prolića koji visoko kotira u NSBiH i najvišem rangu klupskog nogometnog takmičenja odnosno Komisiji za suce i suđenje.

- OGLAS -

Kako saznajemo Prolić se, uprkos svemu, jučer pojavio u prostorijama Saveza u Sarajevu. Pitanje koje se postavlja jeste da li će NS BiH suspendovati osumnjičene do okončanja postupka.

On je jedan od 12 uhapšenih osoba u akciji “Var” koja je sprovedena u ponedjeljak u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza. Prolić je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu, kao i još šest osoba.

Petorica osumnjičenih nisu bila te sreće, te su zadržani u pritvoru.

Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović su jučer predati u nadležnost državnog tužilaštva, a na Sudu BiH će danas biti održano ročište o određivanju pritvora i drugih mjera za osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja, kao i saslušavanje velikog broja svjedoka, a protiv ukupno 12 osoba bit će podnesena krivična prijava dok će pritvor od 30 dana biti predložen za pet osoba zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Riječ je o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u posljednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspjeli snimiti osumnjičene kako uzimaju koverte i dogovaraju namještanje nogometnih utakmica, javlja klix.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA