17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

U Distriktu tri nova pozitivna slučaja na koronavirus, osam hospitaliziranih

Šef Odjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da su jutros registrirane tri nove osobe s područja Distrikta koje su pozitivne na koronavirus.

Ukupan broj oboljelih na području Distrikta sada je 16, a hospitalizirano je osam osoba, kazao je Pezerović na konferenciji za novinare.

Hospitalizirane osobe nalaze se na plućnom odjeljenju brčanske bolnica, a jedna od njih je na respiratoru, priopćeno je iz Tajništva Vlade distrikta.

- OGLAS -

– Jedan pacijent je na respiratoru, dva imaju tešku kliničku sliku, a stanje za pet pacijenata trenutno je stabilno. Ima i mlađih pacijenata, ali uglavnom se radi o onima koji su imali pridružena oboljenja i obično se radi o bolestima srca. Pored svega mi možemo reći da je još uvijek stanje pod kontrolom – izjavio je direktor JZU Zdravstveni centar Brčko Nihad Šibonjić.

Po njegovim riječima, nitko od 750 uposlenika brčanskog zdravstvenog sustava nije covid-pozitivan.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić kazala je da se polako povećava broj klastera i broj ljudi za koje nije sigurno odakle infekcija točno dolazi.

– Zato je jako bitno da građani smanje kontakte kako bi imali prekid infekcije. Trenutno istražujemo da li su dvije novozaražene osobe došle iz bolnice Dedinje s infekcijom ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt. Treći zaraženi je policijski službenik koji je bio na terenu i tu se, također, ispituju kontakti kako bi saznali je li virus došao iz nama poznatih klastera ili nekog novog – poručila je Nikolić.

Ona je ponovila da se u brčanskom zdravstvu neće ići na masovnije testiranje, već će biti testirane osobe koje ispunjavaju određene kriterije.

– Svi prvi kontakti moraju ići pod zdravstveni nadzor i u slučaju pojave bilo kojeg simptoma moraju biti testirani. Što se tiče prvih kontakata koji su na prvim linijama, dakle zdravstveni radnici, policija i inspektorat, oni izlaze iz ovih uobičajenih definicija i njih moramo češće testirati kako nam se ne bi dogodila da oni u zdravstveni sistem unesu infekciju ili da zarazu unesu među svoje zaposlene – dodala ja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA