Magazin
Umjetnost koja prikriva rat
Sirijski umjetnik grafitima na porušenim objektima "briše" tragove rata Tridesetpetogodišnji umjetnik, koji živi u mjestu Binnis u sirijskom Idlibu, već godinu dana oslikava zidove objekata porušenih u zračnim i kopnenim napadima
# Abdalghany Alaryan - Anadolu Agency (AA)

Sirijac Aziz Esmer grafitima na zidovima porušenih zgrada u Idlibu pokušava izbrisati tragove rata, ali i poručiti međunarodnoj zajednici da je "cijena njihove želje za slobodom bila masakr", prenosi Anadolu Agency (AA).

Tridesetpetogodišnji umjetnik, koji živi u mjestu Binnis u sirijskom Idlibu, već godinu dana oslikava zidove objekata porušenih u zračnim i kopnenim napadima. Unatoč činjenici da se na grafitima nalaze stvari koje opisuju rat u Siriji Esmer umjetnošću želi prikriti tragove rata.

Na zidovima su i poruke islamskom svijetu: "Nada", "Sloboda za Al-Aksu", "Uzmite vaše kampove, vratite nam domovinu".
U razgovoru za AA podsjetio je da su režimske snage, na njihovu želju za slobodom, odgovorile snažnim naoružanjem. Istakao je da uz pomoć umjetnosti to želi pokazati međunarodnoj zajednici.

Esmer je naglasio da crtanjem grafita na porušenim objektima želi izbrisati tragove rata koji izazivaju bolne uspomene kod sirijskog naroda.

- Slike pokazuju da su Assadove snage porušile škole, bolnice i sve druge elemente života. Unatoč svim gubicima imamo pravičan slučaj borbe za slobodu -, dodao je ovaj sirijski umjetnik. 
 FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.