Magazin
Skaka: Goetheova nagrada Karahasanu je divna vijest Priznanje odlikuje našeg pisca u izgradnji mostova između Bosne i Hercegovine i evropskih naroda i zemalja.
# Fena

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio je danas da odluka Grada Frankfurta da dodijeli "Goetheovu nagradu 2020" bosanskohercegovačkom književniku, profesoru i akademiku Dževadu Karahasanu, predstavlja opredjeljenje tog grada na putu ka toleranciji i razumijevanju

Priznanje odlikuje našeg pisca u izgradnji mostova između Bosne i Hercegovine i evropskih naroda i zemalja.

Skaka je rekao da to predstavlja divnu vijest za sve bosanskohercegovačke ljubitelje književnosti, posebno djela jednog od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice.

- U svijetu kažu da je nezamjenjiv graditelj književnih mostova Evrope. Sretan sam i ponosan što je Frankfurt na čelu sa gradonačelnikom prepoznao ulogu Karahasana kao višestruko nagrađivanog pisca, kozmopolita i intelektualca - istakao je Skaka.

Gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann naveo je da se ovogodišnji dobitnik zalaže za trajno prevladavanje granica, bilo da se radi o onim političkim ili kulturološkim.

Karahasan, rođen 1953., radio je kao predavač dramaturgije i dramskog pisanja na različitim evropskim univerzitetima. Njegova najvažnija djela su "Sara i Serafina" (2000.), "Utjeha noćnog neba" (2016.) i zbirka priča "Kuća za umorne" (2019.).

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, 28. augusta, osobi "koja se već dokazala kroz svoj rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea", saopćeno je iz Grada Sarajeva.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.