2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Aladža će uskoro opet zasjeniti svojim šarenilom i ljepotom

Zaputili smo se u ovaj grad kako bismo vam donijeli snimke upravo jedne od bosanskohercegovačkih ljepotica. Naš domaćin Dženan ef. Krajišnik, imam Medžlisa Islamske zajednice Foča, podsjetio nas je na njen historijat.

„Aladža je sagrađena 1549, a prema nekim izvorima 1550. godine. Hasan Nezir je bio njen vakif, a njen arhitekta Ramadan-aga, lični saradnik graditelja Mimara Sinana.“

Svaka sagrađena džamija je do tada imala krov, standardni krov, međutim Aladža po nečemu upravo dobija na značaju. Ona je prva džamija s kupolom na našim prostorima. I upravo je ona graditeljstvo na koje su se ogledale kasnije arhitekte.

- OGLAS -

Obilazimo oko džamije i gledamo radnike kako užurbano rade, svaki kamen postavljaju na njegovo mjesto. Međutim, smijeha, smirenosti ovdje ne fali. Kamen po kamen, i džamija izvire.

„Godine 1992. je Aladža, s još 11 fočanskih džamija, srušena, njena obnova počinje 2014. godine”, kazuje ef. Krajišnik, dodavši: „Nema žurbe. Potrebno je vratiti stari sjaj ovom objektu od historijskog značaja.“

Kaligrafi su već počeli sa svojim radom, vidimo crvenu, plavu, zlatnu boju na mihrabu. Veliki dio određen za muškarce za molitvu, na spratu manji ženski dio, sve su to dijelovi koji se ugledaju na staru Aladžu.

Skele su još u njenoj unutrašnosti, međutim iznad njih se probija njena pompezna arhitektura. Ne uređuje se samo džamija, radi se i na uređivanju njenog harema, a sve kako bi se oni koji su došli na molitvu osjećali ugodnije, a turisti bilo koje vjeroispovijesti još više dobrodošlima.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA