20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Priče iz Švedske koje daju nadu u borbi protiv zaraze

Local.se, švedska web stranica namijenjena strancima u toj zemlji, donosi četiri švedska primjera praktične pomoći u borbi protiv virusa.

Proizvođač votke Absolut radit će na dezinficijensu

Proizvođač alkoholnih pića Absolut priskočio je u pomoć. Zdravstveni sektor upozorio je na potencijalnu nestašicu esencijalnih materijala kao što je dezinfekcijsko sredstvo za ruke, pa je Absolut prilagodio dio svoje proizvodnje i umjesto votke proizvodi čisti alkohol koji se može koristiti za dezinfekciju i čišćenje.

- OGLAS -

Već je proizvedeno 200.000 litara dezinfekcijskog sredstva, objavila je švedska televizija. Absolutov proizvod će se miješati s gelom drugog proizvođača kako bi se dobili proizvodi poput gela za ruke. Kompanija je odlučila švedskim vlastima prepustiti odluku o distribuciji proizvoda, umjesto da ga prodaje na tržištu, s namjerom da se koristi tamo gdje je najpotrebniji – u zdravstvenom sektoru, napominje local.se.

Scania i SAS šalju osoblje u zdravstveni sektor

Proizvođač vozila Scania i skandinavski avioprijevoznik SAS privremeno su poslali kućama hilade zaposlenika zbog krize oko koronavirusa. Neki od njih sada će raditi na poslovima koji su ključni u borbi protiv virusa. Radnici Scanijinih proizvodnih i logističkih odjela pomažu medicinsko-tehnološkoj kompaniji Getinge da poveća proizvodnju respiratora. A stotine SAS-ovih zaposlenika, od kojih mnogi imaju medicinsko obrazovanje, proći će kratki tečaj medicinske skrbi i potom pomagati u švedskim bolnicama, javlja švedski nacionalni radio.

 Zaštitne maske u 3D-printu

Zaštitne maske dio su opreme za kojom u zdravstvenom sektoru postoji velika potražnja. Istraživači Tehnološkog sveučilišta u Luleåu koriste svoje 3D-printere za proizvodnju maski za osoblje u zdravstvenom sektoru. Maske će besplatno biti distribuirane po općinama i lokalnim bolnicama, prenosi lokalni radio u pokrajini Norrbottenu.

Testiranje lijeka razvijenog za borbu protiv ebole

Znanstvenici širom svijeta istražuju lijekove i cjepiva koja bi mogla pomoći protiv koronavirusa, a isto vrijedi i za Švedsku. Nekim ljudima, koji su bili ozbiljno bolesni zbog koronavirusa u Švedskoj, određena je terapija eksperimentalnim lijekom koji je izvorno razvijen u borbi protiv ebole, piše local.se.

Švedska agencija za medicinske proizvode izdala je posebno dopuštenje za korištenje eksperimentalnog lijeka Remdesivira, koji je osmišljen za borbu protiv ebole, ali u tome nije bio dovoljno učinkovit. Međutim, znanstvenici uključeni u testove rekli su kako je ovaj lijek u testnim epruvetama imao dobar učinak protiv koronavirusa i srodnih virusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA