Magazin
U Foto galeriji Jelićeva u četvrtak otvaranje izložbe islamske kaligrafije U četvrtak, 17. septembra 2020. godine u 20 sati u Foto galeriji Jelićeva bit će upriličeno otvaranje prodajne izložbe islamske kaligrafije Mirsada – Mirze Smajovića, kaligrafa i slikara iz Sarajeva.
# Facebook

U četvrtak, 17. septembra 2020. godine u 20 sati u Foto galeriji Jelićeva bit će upriličeno otvaranje prodajne izložbe islamske kaligrafije Mirsada – Mirze Smajovića, kaligrafa i slikara iz Sarajeva.

Islamsko-arapska kaligrafija predstavlja spoj njegove duhovnosti, talenta i želje „da učini nešto od svog postojanja na ovom svijetu“.

U islamskom svijetu, kaligrafija se koristi na zapanjujuće raznolike i maštovite načine, koji su pisanu riječ odveli daleko dalje od olovke i papira u sve umjetničke oblike i materijale. Iz tih se razloga kaligrafija može smatrati jedinstveno originalnim obilježjem islamske umjetnosti. Ljepota islamske kaligrafije ne leži samo u beskrajnoj kreativnosti i svestranosti, već i u ravnoteži koju su postigli kaligrafi između prenošenja teksta i izražavanja njegovog značenja formalnim estetskim kodom.

Otvaranje izložbe će biti organizirano u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, uz poštivanje propisanih mjera stožera i upotrebu adekvatnih zaštita.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.