Magazin
U Goraždu izložba radova likovne kolonije 'Boje prijateljstva 2019' Postavka je upriličena simbolično u periodu kada je u gradu na Drini trebao biti održan 23. internacionalni “Festival prijateljstva”, koji je ove godine otkazan zbog koronavirusa.
# Fena

U Gradskoj Art galeriji u Goraždu postavljena je izložba djela nastalih na internacionalnoj likovnoj koloniji “Boje prijateljstva – Goražde 2019”.  

Postavka je upriličena simbolično u periodu kada je u gradu na Drini trebao biti održan 23. internacionalni “Festival prijateljstva”, koji je ove godine otkazan zbog koronavirusa.

Likovna kolonija koja svake godine okupi umjetnike iz brojnih zemalja Evrope i svijeta jedan je od najvrjednijih segmenata ove internacionalne manifestacije koji organizatorima daruju vrijedna umjetnička djela.

Otvaranjem izložbe ujedno je označen i početak rada ovogodišnje kolonije u kojoj učestvuju goraždanski umjetnici

- Nažalost, koronavirus spriječio je učešće umjetnika iz drugih dijelova BiH te različitih zemalja svijeta koji su nam se javili, tako da će goraždanski slikari uraditi određen broj umjetničkih djela. U kombinaciji sa ostalim radovima iz prošlogodišnje kolonije, napravit ćemo novu izložbu krajem ove sedmice - kazao je član organizacionog odbora Festivala prijateljstva Enver Krajišnik.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, građani mogu pogledati i zanimljivu postavku u Zavičajnom muzeju u Goraždu.

Festival prijateljstva od svog osnivanja do danas značio je susret umjetnika koji promovišu kulturna bogatstva i različitosti koje spajaju ljude, što je i njegova osnovna misija koja će, nadaju se organizatori, biti nastavljena iduće godine u sretnijim okolnostima.

-Festival je otkazan u najboljoj namjeri da zaštitimo zdravlje građana. Neizmjerno nam je žao zbog toga, ali u ovom trenutku prvenstveno moramo misliti na naše građane. Sve ono što smo planirali nastojat ćemo organizirati naredne godine sa željom da ovaj jedinstveni događaj traje vječno – kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

 Jedinstven u svijetu internacionalni “Festival prijateljstva” osnovali su članovi kolektiva “Goražde-Bretanja” iz francuskog grada San Brieua, a vremenom su im se pridružili i umjetnici iz Baskije, odnosno San Sebastiana u Španiji. Svake godine dobijao je na masovnosti i kvalitetu tako da su na festivalu svake godine učestvovali umjetnici iz različitih sfera koji su u grad na Drini dolazili iz više od 20 zemalja svijeta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.