5 C
Sarajevo
25.04.2024

Budite se čestom tokom noći: Ovo bi mogli biti neki od uzroka vaših problema

Nesanica ili insomnija česta je pojava koja može da uzrokuje brojne posljedice, a neki od glavnih razloga mogli bi da budu brojni zdravstveni problemi. Iako tijelo odmara tokom noći kada se naši mišići oporavljau, hrkanje ili često buđenje mogli bi biti rezultat ozbiljnih zdravstvenih problema koji utiču na naš san. Ukoliko se često znojite tokom noći, obično pribjegavate nekom od riješenja poput izbora tanjih pidžama ili otvaranjem prozora. Ukoliko to ne pomaže, trebalo bi da provjerite da li su hormoni uzrok znojenja. To mogu da budu problemi s tiroidnom žlijezdom ili menopauza.

Problemi sa hrkanjem česta su pojava, ali to nije uvijek razlog za uzbunu. Ukoliko hrkanje zvuči kao da hvatate vazduh i pospani ste tokom dana, moguće je da imate “sleep apneu”. Postoje dva razloga za to, a to su blokirani gornji disajni putevi tokom spavanja ili to što mozak ne šalje signale koji su potrebni za disanje. Kratkotrajan prestanak disanja tokom noći može izazvati ozbiljne posljedice i dovesti do povišenog krvnog pritiska, prenosi magazin Azra.

Ako vam se nesenacina pojavljuju samo ponekad, to uglavnom nije znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ipak, ako se to dešava stalno, moguće je da vam je organizam dehidrirao, da imate anemiju, nedostaju vam elektroliti ili patite od artritisa.

- OGLAS -

Jedna od čestih pojava tokom noći je često buđenje bez ikakvih razloga, nakon čega ne možete lako da zaspite ili se budite rano ujutru, moguće je da patite od depresije ili anksioznosti. Ukoliko imate različite probleme tokom sna koji se ne mogu povezati ni sa kakvim očiglednim fizičkim simptomima tokom dana, možda su samo pokušaj vašeg tijela da vam nešto poruči. U svakom slučaju, ukoliko tokom sedmice barem dva ili tri puta dođe do čestih buđenja, trebalo bi da posjetite ljekara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA