Magazin
Urađena replika dijela uništenog oltara u hramu u Palmyri Hram Bela u Palmyri, star 2.000 godina, bio je jedan od dragulja u sirijskoj bogatoj povijesnoj baštini, koja se protezala u bezbroj civilizacija, prije početka sukoba u zemlji 2011. godine, prenosi Reuters
#

Samoproglašena Islamska država zauzela je Palmyru u maju 2015. i uništila mnoge njezine drevne građevine i objekte, dok je pljačkala druge kako bi mogla finansirati svoje operacije.

U hramu je u oktobru 2015. godine uništen dio kamenog oltara, ali je talijanski tim uspio da ga ponovo izgradi koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

"Novi oltar identičan je originalnom sa svim njegovim detaljima i ukrasima jer je 3D tehnika vrlo razvijena", rekao je Mamoun Abdul Karim, bivši šef odjela za antikvitete sirijske vlade.

"Ali to nije zamjena za izvorni objekt", dodao je.

Novi oltar je dugačak četiri metra i građen je kombinacijom plastike i poliranog kamena, rekla je Frances Pinnock sa Univerziteta Sapienza u Rimu, voditeljica naučnog tima koji je radio na procesu izgradnje.

Naglasila je da su predložili izgradnju replike kao emocionalni odgovor na uništavanje, ali i da vide je li naučno moguće rekonstruirati ono što je uništeno.

Abdul Karim pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži jednake napore kako bi obnovila sirijsku Palmyru kao što to čini u obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, koja je oštećena u požaru prošle sedmice.

"To je međunarodna odgovornost", rekao je.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.