5 C
Sarajevo
25.04.2024

Novalić: Možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći MMF-a

On je, međutim, izrazio nadu da će se vlast na svim nivoima, pa i na nivou FBiH formirati puno brže nego što se misli, a time i nova Vlada FBiH.

Kako je istaknuo, nikome u zemlji ne idu u prilog blokade, dok je politička nestabilnost glavni razlog zbog kojeg u Bosnu i Hercegovinu nerado dolaze novi investitori.

– Reforme koje smo započeli su prebitne za BiH. Kao što znate, održani su već sastanci o novoj Reformskoj agendi. Jako je bitno da reforme budu provođene kontinuirano, da nemamo nikakvih zastoja. Ja sam se prihvatio realizacije agende svjestan svoje odgovornosti i spreman sam da ostanem na poziciji premijera sve dok taj posao ne završim – kazao je Novalić.

- OGLAS -

Federalni premijer je govorio i o likvidnosti budžeta, te o tome može li se u ovoj situaciji i dalje reći da FBiH ne trebaju sredstva MMF-a.

– Budžet Federacije BiH je, kao što redovno naglašavam, likvidan, a opće financijsko stanje Federacije je sve bolje. Tako da mi možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći MMF-a. Dokaz toga je, naprimjer, činjenica da smo nedavno otkazivali aukcije trezorskih zapisa, a isto smo radili u više navrata prošle godine. MMF je poželjan partner jer nam pomaže usmjeravati tokove reformi. Znanje i podrška ekonomskih stručnjaka iz međunarodnih financijskih institucija je nešto što sam uvijek iznimno cijenio. No, Federacija više ne živi na kredit i dodatni novac u budžetu nam nije neophodan – kazao je, između ostalog, premijer Novalić za Klix.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA